19.8.2023. 10:23
0
Evropu očekuje novi val vrućina, evo koje zemlje će pogoditi najviše
FOTO: Shutterstock
Kako navode neki strani mediji, na području centralne Evrope, preciznije Austrije i Švicarske, ovog vikenda počinje toplotni talas koji bi se na ovim prostorima mogao zadržati do petka.

Naime, prema pisanjima austrijskih medija, u alpskom regionu najavljene su temperature do 37 stepeni Celzijusa.

“Čak i na najvišim planinskim vrhovima u zemlji moguće je da će se zabilježiti dvocifrene temperature u plusu. Za glečere je ovo poseban problem te se očekuju gubici od pet do deset centimetara u debljini leda po danu”, piše Heute.

Prema meteorolozima, razlog novog toplotnog talasa je snažno područje visokog pritiska. Područja visokog pritiska ljeti se obično nazivaju i “toplotne kupole”.

“Ako vremenski obrazac traje nekoliko dana, i ako se dotok veoma toplog zraka nastavi, u atmosferi se razvija “mjehur” toplog zraka odnosno “toplotna kupola”. Zagrijavanje u atmosferi primjetno je i na tlu”, navodi Heute.

“Kada se spoje faktori kao što su suho tlo, “fen” vjetar i visok položaj sunca, tada se novi temperaturni rekordi postavljaju jako često”, navodi se u magazinu, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.