10.9.2023. 21:14
0
Cristiano Ronaldo nije svoj hotel u Maroku otvorio za sve koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom
U razornom zemljotresu koji je pogodio Maroko poginulo je više od 2 hiljade ljudi, a broj mrtvih nažalost još uvijek raste. Hitne službe užurbano tragaju za preživjelima u ruševinama, a veliki broj Marokanaca je i drugu noć proveo na otvorenom.

Ovaj tekst je izmijenjen nakon analize nezavisnih fact checkera sa platforme Raskrinkavanje.ba.

Iako su svjetski mediji objavili, a domaći prenijeli, među kojima i Source.ba portal, da je portugalska zvijezda Cristiano Ronaldo ponudila svoj luksuzni hotel u Marakešu svima koji su ostali bez krova nad glavom u razornom potresu, to nije tačno.

Portal za provjeru činjenica Snopes provjerio je ove navode u analizi objavljenoj 11.9.2023. sa zaključkom da su većinom netačni. Snopes navodi da hotel nije ponudio sklonište oštećenima u zemljotresu, ali da neki ljudi jesu odsjeli u hotelu nakon događaja.

Većina medija koji su informaciju prenijeli na našem jeziku pozvala se na španski portal Marca. Marca je objavila da je hotel postao “utočište” za preživjele od zemljotresa. Oni su prenijeli svjedočenje državljanke Španije Irene Seixas koja se zadesila u Maroku tokom zemljotresa i za Canal 24 Horas govorila o tome kako su proveli noć na ulici dok ujutru nisu dobili sobu u ovom hotelu.

Iz hotela su demantovali da su ponudili objekat kao smještaj za žrtve. 

Morocco World News je u članku objavljenom 11.9.2023. napisao da je uprava hotela opovrgla tvrdnje da je hotel postao sklonište za žrtve te da su takve tvrdnje šokirale menadžera operacija hotela.

“Pogrešno je reći da pružamo smještaj izbjeglicama i žrtvama”, rekli su iz uprave hotela. 

Moguće je da je u lobiju hotela bilo osoba koje su ostale bez kuća, ili ih je neko vidio na ulici ispred.

CheckNews, sekcija za provjeru činjenica francuskog medija Liberation, kontaktirao je hotel “Pestana CR7” iz kojeg su potvrdili da se hotel ni na koji način nije transformisao u prihvatni centar za žrtve. 

“Radi se o lažnim informacijama. Svi gosti koje imamo u ovom trenutku imaju standardne rezervacije”, rekli su iz hotela.

Prema analizi nezavisnih fact checkera ova vijest ocijenjena je kao prenošenje lažnih vijesti, te je u skladu sa tim i ispravljena.

Cijelu analizu možete pogledati OVDJE.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.