16.9.2023. 15:29
0
Tužilaštvo otvorilo istragu nakon probijanja brana u Libiji
Libijsko tužilaštvo otvorilo je istragu u vezi sa probijanjem dvije brane, što je dovelo do poplava sa razornim efektom i desetine hiljada žrtava, piše "Dejli mejl".

Obilne kiše nakon oluje "Danijel" izazvale su poplave širom istočne Libije prošlog vikenda, u kojima je poginulo više od 11.000 ljudi.

Brane nisu mogle da zadrže toliku količinu vode zbog čega je došlo do njenog probijanja, te formiranja zida vode visine od nekoliko metara, koji je pogodio grad Dernu. Voda je uništila cijela naselja.

Više od 10.000 ljudi je nestalo, saopštio je libijski Crveni polumjesec. Šest dana nakon poplava spasioci pretražuju blato i ruševine, tragajući za tijelima i preživjelima.

Vlasti i grupe za pomoć izrazile su zabrinutost zbog širenja bolesti koje se prenose vodom i kretanja eksplozivnih ubojnih sredstava iz nedavnih sukoba u Libiji.

Generalni tužilac El Sedik el Sour rekao je da će tužioci istražiti urušavanje dvije brane, koje su izgrađene 1970-ih, kao i dodjelu sredstava za održavanje. On je rekao da će tužioci ispitati lokalne vlasti u gradu, kao i postupke prethodnih vlada.

"Uvjeravam građane da će biti preduzete oštre mjere i pokrenute krivične prijave protiv lica kod kojih se utvrdi nemar ili da su počinjene greške", rekao je El Sour.

Nejasno je kako se takva istraga može sprovesti u Libiji u kojoj vlada haotično stanje, nakon što je zbačen bivši predsjednik Moamer Gadafi 2011. godine.

Veći dio protekle decenije Libija je bila podijeljena između rivalskih administracija — jedna na istoku, druga na zapadu — svaka uz podršku moćnih milicija i međunarodnih pokrovitelja. Jedan od rezultata ovakvog stanja je zanemarivanje ključne infrastrukture.

Lokalni zvaničnici u gradu upozorili su građane na nadolazeću oluju i prošle subote naredili stanovnicima da evakuišu priobalna područja u Derni, strahujući od talasa sa mora. Ali, nije bilo upozorenja o branama, koje su probijene u ranim jutarnjim časovima u ponedjeljak, 11. septembra, kada je većina stanovnika spavala.

(Ajdin B.)

Libija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.