2.11.2023. 14:19
0
Netanjahuovi dani su odbrojani, Bidenova administracija tvrdi
Američki magazin Politico izvještava da američki predsjednik Joe Biden i njegovi glavni saradnici vjeruju da su politički dani Benjaminu Netanyahuu odbrojani i da je to mišljenje preneseno izraelskom premijeru u nedavnom razgovoru.

U izvještaju se citiraju dva visoka zvaničnika administracije, kao i sadašnji i bivši američki službenik. Svi su navodno rekli da administracija vjeruje da je Netanyahuovo vrijeme na vlasti ograničeno.

“Moraće se obračunati u izraelskom društvu oko toga šta se dogodilo”, rekao je jedan od zvaničnik za Politico, prenosi N1.

Netanjahuove sve tvrdokornije pozicije tokom godina uznemirile su Bidenove saradnike koji i dalje podržavaju stvaranje palestinske države. Tokom protekle godine izazvao je javnu osudu Bidena zbog želje da revidira izraelsko pravosuđe, što mnogi Izraelci smatraju štetnim po njihovu demokratiju.

Sada američki zvaničnici sve više razgovaraju s Bennyjem Gantzom, članom sadašnje vlade jedinstva; Naftalijem Bennettom, bivšim premijerom; i Yairjem Lapidom, opozicionim liderom i bivšim premijerom izraela, rekao je bivši zvaničnik.

“Čak ni najbolji scenarij za Izrael u ovom ratu vjerovatno ne bi održao Netanjahua na vlasti jer će užas napada 7. oktobra ostati svjež i zato što mnogi Izraelci već direktno pripisuju nedostatak sigurnosti Netanyahuovoj politici”, rekao je Hagar Chemali, bivši službenik Vijeća za nacionalnu sigurnost i Ministarstva finansija u Obaminoj administraciji.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.