14.11.2023. 22:46
0
SAD: Imamo dokaze da Hamas koristi bolnicu za vojne akcije
Bijela kuća je danas saopćila da ima vlastite obavještajne podatke da je Hamas koristio Al Shifu, najveću bolnicu u Gazi, za vođenje vojnih operacija, a vjerovatno i za skladištenje oružja, istaknuvši da te radnje predstavljaju ratni zločin.

"Imamo informacije koje potvrđuju da Hamas koristi tu bolnicu kao komandno mjesto i za kontrolu", a vjerovatno za skladištenje oružja, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u predsjedničkom avionu Air Force One. "To je ratni zločin."

Također je rekao da Sjedinjene Države imaju informacije da Hamas i palestinski Islamski džihad koriste neke bolnice u Pojasu Gaze, uključujući Al Shifu, za prikrivanje ili podršku svojih vojnih operacija i za držanje taoca. Po njegovim riječima, te grupe su također bile spremne odgovoriti na izraelske vojne operacije protiv tog objekta.

Te su informacije došle iz raznih obavještajnih metoda, rekao je Kirby dodajući da je Bidenova administracija u utorak smanjila nivo tajnosti nekih podataka kako bi svoje zaključke mogla podijeliti s novinarima, prenosi Hina.

Kirby je kazao da akcije Hamasa u bolnicama nisu umanjile odgovornost Izraela da zaštiti civile, ali je priznao da su time napori Izraela da iskorijeni Hamas postali složeniji.

"Da budemo jasni, ne podržavamo napad na bolnicu iz zraka. Ne želimo vidjeti sukob u bolnici u kojoj nevini ljudi, bespomoćni ljudi, bolesni ljudi jednostavno pokušavaju dobiti medicinsku skrb koju zaslužuju", rekao je.

"Bili smo jasni u više navrata - akcije Hamasa ne umanjuju odgovornost Izraela da zaštiti civile u Gazi i to je nešto o čemu ćemo nastaviti aktivno razgovarati s našim kolegama", dodao je.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.