19.11.2023. 21:36
0
U proceduri prijedlozi zakona prema kojim je priznanje Izraela uslov za sticanje njemačkog državljanstva
FOTO: Ilustracija
Njemački Bundestag će u petak raspravljati o dva nacrta zakona koji predlažu uvođenje oštrijih kazni za navodno antisemitsko izražavanje i uslovljavanje državljanstva priznavanjem prava Izraela na postojanje i izbjegavanjem kritikovanja te države.

Prema dokumentu objavljenom na web stranici njemačkog Bundestaga, savezni parlament će “prvi put raspravljati o dva nacrta zakona koje je podnijela poslanička grupa CDU/CSU” o promjeni krivičnog zakona o “borbi protiv antisemitizma, terorizma, mržnje i huškanja ” i okončanju “boravaka i sprečavanje naturalizacije stranaca antisemita”, prenosi Middle East Monitor.

Prvi prijedlog zakona je navodno reakcija na operaciju koju je 7. oktobra izvela palestinska grupa Hamas na teritoriji Izraela, za koju Bundestag kaže da “je pogoršala nivo prijetnje i za jevrejske građane u Njemačkoj. Nepodnošljivo je i neprihvatljivo da se za Hamasov terorizam i antisemitizam navija i propagira, da se izraelsko pravo na postojanje javno negira na demonstracijama i da se poziva na uništenje Države Izrael.”

Nacrt će također osigurati da se “zatvore praznine u zaštiti u slučaju narušavanja mira i da se sadašnji raspon kazni poveća”. Nadalje je navedeno da bi trebalo povećati “opseg kazni za javno protivljenje”, što je definisano kao “kazna za uskraćivanje prava na postojanje Države Izrael i za pozivanje na ukidanje Države Izrael.”

Što se tiče drugog zakona, nacrt se zalaže za izmjene njemačkog zakona o boravku, azilu i državljanstvu kako bi se “omogućila bolja zaštita od daljeg jačanja i širenja antisemitizma koji je ‘imigrirao’ iz inostranstva”.

Poslanička grupa navodno ima za cilj da u zakon o boravku u zemlji uvede uslov da antisemitski zločin ne samo da će rezultirati protjerivanjem navodnog počinitelja, već i osudom koja vodi ka “zatvorskoj kazni od najmanje šest mjeseci i uskraćivanje ili gubitak humanitarne zaštite u Njemačkoj.”

Prema drugom nacrtu zakona, sticanje njemačkog državljanstva od strane izbjeglica, tražitelja azila ili migranata “zavise od privrženosti pravu Izraela na postojanje i izjave da podnositelj zahtjeva za naturalizaciju nije nastojao ili nastavio bilo kakve napore usmjerene protiv postojanja Država Izrael.”

Kao posljedica toga, ako postoje “stvarne, nepobitne indicije antisemitskog stava podnosioca,” prema cilju prijedloga zakona, “naturalizacija prema njihovoj volji treba momentalno biti uskraćena”. Navodno bi također postojao novi prekršaj uveden u zakon o državljanstvu prema kojem “ljudi s barem još jednim državljanstvom gube svoje njemačko državljanstvo ako budu osuđeni za antisemitski zločin i ako im se izrekne zatvorska kazna od najmanje jedne godine.”

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.