20.11.2023. 8:11
0
Izrael objavio video za koji tvrde da dokazuje da je Hamas dovodio taoce u bolnicu Al Shifa
Izrael je u nedjelju pojačao optužbe za Hamasovo zlostavljanje u najvećoj bolnici u Pojasu Gaze, rekavši da je zarobljeni vojnik pogubljen i da su dva strana taoca zadržana na mjestu koje je bilo u središtu njegove razorne šestosedmične ofenzive.

U jednom trenutku, kao sklonište za desetke hiljada palestinskih ratnih izbjeglica, bolnica Al Shifa evakuirala je pacijente i osoblje otkako su izraelske trupe prošloe sedmice ušle u, kako su ih nazvali, misiju iskorijenjivanja skrivenih objekata Hamasa.

Izrael također traga za oko 240 ljudi koje je Hamas oteo u Gazi nakon prekograničnog napada 7. oktobra.

edan od njih bio je 19-godišnji izraelski vojni obveznik, Noa Marciano, čije je tijelo pronađeno u blizini Shife prošle sedmice. Hamas je rekao da je poginuli u izraelskom zračnom napadu i objavio video na kojem se čini da se vidi tijelo bez oznaka osim rane na glavi.

Izraelska vojska rekla je da je forenzičkim pregledom utvrđeno da je zadobio opovrede koje nisu opasne po život od takvog udara.

"Prema obavještajnim informacijama - čvrstim obavještajnim informacijama - Nou su Hamasovi teroristi odveli unutar zidova bolnice Shifa. Ondje ga je ubio Hamasov terorist", rekao je glavni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari, prenosi Reuters.

U svom televizijskom brifingu, Hagari je rekao da su Hamasovi naoružani napadači u Shifu doveli i Nepalca i Tajlanđanina, među stranim radnicima uhvaćenim u raciji 7. oktobra. Nije naveo imena dvojice taoca.

CCTV video koji je emitirao Hagari čini se da prikazuje skupinu muškaraca kako marširaju u bolnicu, na iznenađenje medicinskog osoblja. Drugi snimak prikazuje povrijeđenog čovjeka na kolicima. Drugi muškarac u blizini, u civilu, imao je automatsku pušku.

Hamas nije odmah komentirao Hagarijeve izjave. Palestinska islamistička skupina, koja upravlja Gazom, ranije je rekla da je neke taoce odvela u bolnice na liječenje.

Odvojeno u nedjelju, izraelska vojska objavila je video tunela koji je opisala kao tunel dužine 55 metara koji su Palestinci iskopali 10 metara ispod kompleksa Shifa.

Iako priznaje da ima mrežu od stotina kilometara tajnih tunela, bunkera i pristupnih okana diljem palestinske enklave, Hamas je zanijekao da se oni nalaze u civilnoj infrastrukturi poput bolnica.

Video prikazuje uski prolaz s lučnim betonskim krovištem, koji završava na onome što je vojska u izjavi opisala kao vrata otporna na eksploziju.

U izjavi nije navedeno što bi moglo biti iza vrata. Tunelu se pristupilo kroz okno otkriveno u šupi unutar kompleksa Shifa koja je sadržavala streljivo, rečeno je. Drugi video prikazuje vanjski otvor okna u kompleksu.

Mounir El Barsh, direktor ministarstva zdravstva Gaze, odbacio je izraelsku izjavu o tunelu kao "čistu laž".

"Oni su u bolnici osam dana... a ipak ništa nisu pronašli", rekao je za televiziju Al Jazeera.


(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.