5.12.2023. 21:44
0
Predstavnički dom SAD-a sljedeće sedmice glasa o opozivu Bidena
Predstavnički dom SAD-a će sljedeće sedmice glasati u vezi sa zvaničnim otpočinjanjem opoziva predsjednika Joea Bidena, saopštio je danas predsjedavajući Mike Johnson, dodavši da republikanci "nemaju izbora".

Johnson i ostatak rukovodstva republikanaca razmišljali su posljednjih sedmica da li da održe formalno glasanje o njihovoj višemjesečnoj istrazi o predsjedniku, koja je bila usredsređena na poslovne odnose drugih članova predsjednikove porodice.

Njihova dosadašnja istraga tek treba da proizvede bilo kakve direktne dokaze da je sam Biden počinio nešto nezakonito.

Dok su neki republikanci oprezni u vezi sa održavanjem glasanja o opozivu, Johnson je rekao da Predstavnički dom treba da iskoristi svoja ovlaštenja “u najvećoj mjeri” usred sukoba sa Bijelom kućom oko zahtjeva za informacije u vezi sa Bidenom i njegovim sinom Hunterom.

Bijela kuća je u više navrata odbacila istragu kao “neosnovanu” koja je imala za cilj da umiri desno krilo republikanaca.

Republikanci su dugo govorili da je glasanje u vezi sa istragom o opozivu nepotrebno, ali su počeli da mijenjaju mišljenje kada su advokati Bijele kuće iskoristili nedostatak formalnog ovlaštenja Doma da tvrde da čitavoj istrazi nedostaje “ustavni legitimitet”.

Republikanci imaju tjesnu većinu od 221-213. u Domu.

Da bi glasanje o istrazi o opozivu uspjelo, skoro svi republikanci u Predstavničkom domu morat će da glasaju za opoziv.

Demokrate sa svoje strane, tvrde da je to farsa koju koriste republikanci da bi skrenuli pažnju sa bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovih pravnih problema.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.