8.12.2023. 16:18
0
Iftar uvršten na UNESCO-vu listu nemeterijalne kulturne baštine kao naslijeđe čovječanstva
Na 18. sjednici Komiteta za zaštitu nematerijalnog kulturnog naslijeđa održanoj u Kasaneu, Republika Bocvana, od 04. do 09. decembra, na listu nematerijalne kulturne baštine uvršten je i iftar.

Na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa kojem je potrebna hitna zaštita upisan je još 'tradicionalni uzgoj maslina', a osim ove tradicije upisani su još 'rukotvorina Meya i scenska umjetnost', 'umjetnost sedefa' te 'iftar i njegove društveno-kulturne tradicije' kao i 'umjetnost iluminacije'.

Odabrani muslimanski mjesec Ramazan uz sebe ima brojne tradicije koje se prenose vijekovima na svim stranama svijeta. Iftar, večernji obrok kojim se prekida post, jedna je od tradicija koja ima dubok društveno-kulturni značaj. Iako okuplja porodice, prijatelje, komšije i rođake u zajedničko iskustvo, iftarski obrok nadilazi puka svojstva jela i utjelovljuje odanost, zahvalnost, velikodušnost i gostoprimstvo.

'Iftar i njegove socio-kulturne tradicije' upisani su na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva u ime Turske, Azerbejdžana, Uzbekistana i Irana.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.