9.12.2023. 20:49
0
Američka administracija zaobišla Kongres i odobrila hitnu prodaju tenkovske municije Izraelu
Administracija američkog predsjednika Josepha Bidena odobrila je hitnu prodaju Izraelu gotovo 14.000 komada tenkovske municije u vrijednosti od 105 miliona dolara, dok se pojačavaju vojne operacije na jugu Pojasa Gaze, saopštio je State Department.

Kako je navedeno, State Department je u petak obavijestio Kongres o prodaji, pošto je državni sekretar SAD-a Anthony Blinken zaključio "da postoji hitan slučaj koja zahtijeva momentalnu prodaju" municije, u američkom nacionalnom, sigurnosnom interesu.

To znači da će prodaja zaobići razmatranje u Kongresu koje se inače zahtijeva za vojnu opremu ako se isporučuje u inostranstvu, prenosi RSE.

"SAD su posvećene sigurnosti Izraela i od vitalnog značaja je za nacionalne interese SAD da pomaže Izraelu da razvije i održi snažnu sposobnost za samoodbranu.

Izrael će upotrijebiti tu pojačanu sposobnost kao odvraćanje od regionalnih prijetnji i da ojača odbranu domovine", navedeno je u saopštenju.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.