26.1.2024. 13:48
0
Međunarodni sud pravde odlučio: Izrael mora spriječiti genocid u Gazi
FOTO: Screenshot/x
Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu danas je objavio odluku o zahtjevima za privremene mjere u tužbi za genocid koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela.

Danas je sud zaključio da Izrael nije dovoljno osigurao sprečavanje i kažnjavanje zločina genocida. Sutkinja je iznijela da postoji dovoljno dokaza o sporu dodajući da sud neće odbaciti slučaj, te da sud ima mandat za poduzimanje privremenih mjera.

Sud, dakle, ne donosi presudu o tome da li Izrael čini genocid u Gazi, već na osnovu analize optužbe i odbrane izdaje privremenu odluku o hitnim mjerama.

Na sudu je rečeno da su Palestinci zaštićena grupa prema konvenciji.

Predsjednica je u obraćanju kazala kako Međunarodni sud pravde ima nadležnost da odlučuje o zahtjevu za izricanje privremenih mjera po zahtjevu Južnoafričke republike za obustavljanje izraelske ofanzive.

Prilikom donošenja presude, 17 sudija od čega 15 stalnih, plus po jedan iz Južnoafričke Republike i Izraela - morali su odgovoriti na dva pitanja:

Prvo, je li Južnoafrička Republika ispunila osnovni uslov koji pokazuje da se njenim zahtjevom protiv Izraela može pozabaviti UN-ovom Konvencijom o genocidu iz 1948. godine. Konvencija - čiji su potpisnici Izrael i Južnoafrička Republika, koja definira šta je genocid. U ovoj preliminarnoj fazi slučaja, letvica je relativno niska.

Drugo, postoji li vjerojatan rizik od nepopravljive štete palestinskom narodu u Gazi ako se izraelska vojna akcija nastavi. Također, sudije nisu ograničene na specifične zahtjeve Južnoafričke Republike. Diskusija bi jednostavno mogla dati upute Izraelu da osigura da su njegovi postupci u skladu s međunarodnim pravom i da osigura da ne čini ništa što bi spriječilo isporuke hrane, vode ili lijekova.

Podsjećamo, Izrael je prije odluke suda oštro reagovao na optužbe za genocid, optužujući Južnu Afriku za "iskrivljavanje istine". Smatraju da se imaju pravo braniti i da cilja na borce Hamasa, a ne na palestinske civile.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela 29. decembra 2023., navodeći da je prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu te zatražila privremene mjere kako bi se "spriječila daljnja, ozbiljna i nepopravljiva šteta pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o genocidu".

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.