8.2.2024. 15:18
0
Zelenski najavio: "Vrijeme je da Rusiji nanesemo najveće gubitke"
FOTO: Screenshot/x
Ukrajinski predsjednik Volidimir Zelenski zahtijeva da se zamrznuta ruska imovina prebaci u Kijev, koji se gotovo dvije godine opire ruskoj agresiji.

Zelenski je rekao da je vrijeme da se "Rusiji nanesu maksimalni sistemski gubici". Dodao je da pritom uglavnom misli na zamrznutu imovinu, "terorističke države i osoba povezanih s njom".

"Sve se mora konfiscirati i koristiti za odbranu od terora", rekao je ukrajinski predsjednik, dodavši da je "fer" da Rusija plati za svoje postupke.

Zelenski je rekao da je o pitanju zamrznute ruske imovine razgovarao i s šefom diplomatije EU Josepom Borrellom, koji je u srijedu posjetio Kijev.

"Zaista nam je potrebna jedinstvena i odlučna odluka. Odluka koja će pokazati naše zajedničko poštovanje međunarodnog prava i također naš apsolutni prijezir prema (ruskoj) terorističkoj državi", dodao je ukrajinski predsjednik.

Evropska unija namjerava biti prva koja će Ukrajini osigurati prihode od zamrznute imovine ruske centralne banke, poput obračunatih kamata. Prema procjenama, mogao bi iznositi milijarde godišnje.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.