21.2.2024. 13:22
0
Prodat legendarni toranj u Londonu, biće pretvoren u hotel
BT Tower, dobro poznata znamenitost u Londonu, trebao bi da bude pretvoren u hotel nakon što je prodan za 275 miliona funti.

Otvoren je 1965. godine od strane tadašnjeg premijera Harolda Vilsona, toranj od 177 metara prvenstveno su koristili televizijski emiteri za slanje signala.

Bila je to najviša zgrada u Londonu 16 godina sve dok nije izgrađen NatWest Tower u Londonu. Bivši vlasnici tornja, BT Group, objavili su u srijedu da su ga prodali grupi MCR Hotels. Direktor imovine BT-a Brent Mathews rekao je da je toranj odigrao vitalnu ulogu u prenošenju poziva, poruka i TV signala nacije.

"Ovaj ugovor sa MCR-om omogućit će BT Toweru da preuzme novu svrhu, čuvajući ovu kultnu zgradu u narednim decenijama", rekao je on.

Prvobitno nazvan Post Office Tower, njegova uloga u komunikacijama se smanjila kako se fiksna i mobilna tehnologija promijenila, a njene mikrovalne antene su uklonjene prije više od jedne decenije jer više nisu bile potrebne za povezivanje Londona s ostatkom zemlje.

Na samom početku, javnost je mogla posjetiti njegov rotirajući restoran, koji se nalazio na gornjem spratu i kojim je upravljao Billy Butlin, iz Butlinovih kampova za odmor.

Bilo je potrebno 22 minuta da se potpuno rotira i bio je popularan zbog svojih prostranih pogleda koji se protežu po centru Londona. Vidikovac je zatvoren za javnost nakon što je tamo eksplodirala bomba 1971. U to vrijeme, viši detektiv je rekao da je eksplozija, koja je bila na 33. spratu, imala "sva obilježja IRA-e".

Nakon napada, vidikovac je zatvoren, a osiguranje u zgradi je pojačano. Godine 2003. dobio je status na listi II stepena, ali je takođe dospio na drugo mjesto u istraživanju najružnijih zgrada u Londonu iste godine.

Umjetnički centar Barbican, još jedna zgrada koja je zaštićena spomenikom kulture II razreda, stavila ju je na mjesto broj jedan.

Tyler Morse, izvršni direktor i vlasnik MCR Hotels, rekao je: "Ponosni smo što čuvamo ovu voljenu zgradu i radit ćemo na razvoju prijedloga kako bismo ispričali njegovu priču kao kultnog hotela, otvarajući svoja vrata generacijama da uživaju."

Ben Wood, tehnološki analitičar u CCS insightu, rekao je: "Odluku BT-a da proda BT Tower mnogi će u komunikacijskoj industriji smatrati krajem jedne ere za koju je ovaj orijentir sinonim za evoluciju povijesti telekomunikacija."

Rekao je da je sama zgrada vjerovatno "veoma nepraktična" i zahtijeva "značajnu količinu održavanja".

“Javnost godinama nije mogla pristupiti BT Toweru, tako da će biti dosta ljudi koji će iskoristiti priliku da ostanu u tako kultnoj zgradi.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.