3.3.2024. 9:21
0
Trump kaže da je Bidenova migrantska politika 'zavjera za rušenje' Amerike
Donald Trump optužio je redsjednika Joea Bidena da se upustio u „zavjeru za rušenje Sjedinjenih Država“ kroz labavu sigurnosnu politiku koja je omogućila milionima migranata da pređu granicu SAD-a s Meksikom, javio je Reuters.

Govoreći na predizbornom skupu u Greensborou u Sjevernoj Karolini, Trump je sugerisao, kao i u ranije, da se demokrati nadaju da će migrante koji ilegalno uđu u zemlju pretvoriti u pouzdane glasače. Bidenova administracija, tvrdi Trump, nastoji „urušiti američki sistem, poništiti volju stvarnih američkih birača i uspostaviti novu bazu moći koja im daje kontrolu generacijama“.

Trump je to rekao na večernjem skupu u Richmondu u Virginiji, nakon što je ponovio optužbe.

„Pokušavaju upisati (migrante) kako bi ih natjerali da glasaju na sljedećim izborima“, rekao je.

Trump je također optužio Bidena da pruža „pomoć i utjehu stranim neprijateljima Sjedinjenih Država“ kao dio njegove granične politike.

Kao odgovor, Bidenova kampanja je ukazala na zakon o sigurnosti granica u Kongresu koji je Trump osporavao prošlog mjeseca pozivajući republikance da glasaju protiv njega. „Opet Trump projektuje u pokušaju da odvrati američki narod od činjenice da je ubio najpravedniji i najoštriji zakon o sigurnosti granica u posljednjih nekoliko decenija jer je vjerovao da će pomoći njegovoj kampanji. Tužno“, rekao je Bidenov glasnogovornik Ammar Moussa.

Pod pritiskom republikanaca koji ga optužuju da nije kontrolisao granicu, Biden je prošle godine pozvao Kongres da obezbijedi više sredstava i rekao da će „zatvoriti granicu“ ako dobije nova ovlaštenja da vrati migrante. Prošlog mjeseca, međutim, dvostranački zakon o imigraciji zastao je u američkom Senatu nakon što je Trump rekao republikancima da ga ne podržavaju iako je sadržavao nekoliko mjera granične sigurnosti koje su tražili.

U prošlim izjavama, Trump je sugerisao da demokrati namjerno dopuštaju migrantima da uđu u zemlju kako bi povećali svoju političku podršku, što je dugogodišnja tvrdnja koju zastupaju krajnje desnice, poznata kao „teorija velike zamjene“.

I Biden i Trump obišli su u četvrtak južnu granicu duž Texasa u odvojenim posjetama, što je znak da svaki smatra da je pitanje migracija politički važno. Trump često bez dokaza tvrdi, kao što je to ponovo učinio u subotu, da su migranti izazvali porast nasilnog kriminala u gradovima SAD-a.

Na skupu u Sjevernoj Karolini Trump je nazvao priliv migranata „invazijom“ i rekao da će Biden „naše javne škole pretvoriti u migrantske kampove“.

„Nećemo im dozvoliti da pretvore SAD u smetljište prepuno kriminala i bolesti“, dodao je. Trump je vodio kampanju u Sjevernoj Karolini i Virginiji uoči izbora u utorak, dva od šestnaest nominacijskih takmičenja koja će se održati širom zemlje, a koja će ga vjerovatno približiti republikanskoj predsjedničkoj nominaciji.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.