18.3.2024. 19:03
0
Nakon tri godine: EU i Švicarska ponovno pregovaraju
Prije tri godine Švicarska je zaledila pregovore s EU. Sada kreće novi pokušaj - uz ustupke iz Bruxellesa. Ipak, nije za očekivati ??vatreno zalaganje za najvažnijeg trgovinskog partnera.

To je novi pokušaj. Od danas ponovno počinju službeni pregovori između Evropske unije i Švicarske, koja se nalazi u središtu Evrope, ali nije članica - niti u EU niti u EEA, Evropskom privrednom prostoru. Švicarska, čiji je daleko najvažniji trgovinski partner Evropska unija, a koja, prema studiji Bertelsmanna iz 2019., ima koristi od unutarnjeg tržišta EU kao nijedna druga zemlja. Sada vlada želi dalje razvijati svoj odnos s EU-om, rekao je švicarski ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis: "U svijetu koji je sve nestabilniji, ključno je imati stabilne i sigurne odnose sa susjednim zemljama." Ni prije tri godine Bern je Bruxellesu poslao potpuno drugačiji signal.

Iznenada je švicarska vlada otkazala institucionalni okvirni sporazum o kojem se godinama pregovaralo. Njime bi se trebala utvrditi sveobuhvatna pravila za više od 100 bilateralnih sporazuma između EU-a i Švicarske. Ljudi u Bruxellesu bili su prilično uznemireni zbog izlaska Švicarske i od tada su odustali od novih ugovora sa Švicarskom - postojeći više nisu ažurirani.

Između ostalog, Švicarska je izbačena iz važnog istraživačkog programa “Horizon Europe”. Nije dobra situacija, ni za Švicarsku ni za EU. I tako su, nakon mjeseci ledenog doba, ponovno krenuli jedni prema drugima.

Više nema govora o okvirnom sporazumu - EU je pristala uključiti sveobuhvatna pravila u pojedinačne sporazume o pristupu Švicarske unutarnjem tržištu. Treba dodati i nove, poput ugovora o struji.

Christa Tobler, profesorica europskog prava na Sveučilištu u Baselu, smatra da je EU jasno izašla u susret Švicarskoj. Prilično je optimistična da će se u pregovorima postići jasan rezultat:

"Zapravo pretpostavljam da će savezna vlada tada moći stati iza toga. Ono što ne znamo s velikom sigurnošću je kako će tada reagirati Parlament." Ono što je već izvjesno: Desnopopulistička Švicarska narodna stranka (SVP) torpedira pregovore i već se naglas priprema za referendum koji će na kraju odlučiti je li uspjeh ili promašaj – kakav god ishod pregovora bio.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.