23.3.2024. 21:19
1
Bugarska i Rumunija od 31. marta ulaze u Šengen zonu: Šta putnici mogu očekivati
Bugarska i Rumunija bit će dio šengenskog prostora od 31. marta ove godine. Obje zemlje će na taj način imati omogućeno slobodno kretanje između država članica za oko 400 miliona građana. Šta putnici mogu da očekuju?

Bugarska i Rumunija su članice Evropske unije od 2007. godine, a od ove godine obje zemlje ulaze u Šengen zonu. Međutim, kako nisu ranije bile dio bezgraničnog prostora, putnici su i dalje u obavezi da pokažu pasoše pri ulasku.

Putnici koji dolaze avionom ili morem iz drugih zemalja šengen zone više neće morati da pokazuju pasoše po dolasku. To znači da putnici na letovima, krstarenjima i trajektima neće biti podvrgnuti provjerama, što će u velikoj mjeri olakšati putovanja.

Međutim, ako putujete kolima ili dolazite vozom ili autobusom i dalje ćete morati da pokazujete dokumenta. To je prije svega insistiranja Austrije, jer pravila koja regulišu kopnene granice još nisu uspostavljena, navodi Euronews.

Obje zemlje, bar za sada, neće promijeniti postojeće valute u euro, zbog čega se između ostalog i ne očekuje da će doći do skoka cijena.

Takođe, pojačana konkurencija između zemalja bi mogla da uravnoteži svaku tendenciju naglog rasta cijena na najposjećenijim mjestima. Budući da putnici mogu jednostavno uspoređivati cijene, hoteli i druge kompanije žele da ostanu konkurentne.

Iako su i Rumunija i Bugraska takoreći van utabanih turističkih staza, to ne znači da nemaju šta da ponude turistima. To je zapravo njihov adut. Rumunija je poznata kao zemlja sa prirodnim ljepotama, bogatom istorijom i kulturnom baštinom, sa šarmantnim selima u kojima vrijeme kao da je stalo.

Bugarska, s druge strane, je prilično zanimljiva država sa razvijenom i raznolikom turističkom ponudom. Bogato naslijeđe uključuje izuzetno očuvane kulturno-istorijske spomenike. Tu je i Crno more čiju obalu karakterišu sunčane morske obale, duge pješčane plaže boje zlata, mirne uvale, romantični rtovi i gostoljubivi ribarski gradići.

Obje zemlje turistima sada nude više slobode za istraživanje sopstvenim tempom, koristeći ekološke opcije poput vozova ili bicikala. To znači da će oni moći dublje da upoznaju i uvaže lokalne kulture i odgovorne turističke prakse, što bi doprinijelo i okolini i zajednicama koje posjećuju.

Ne računajući Rumuniju i Bugarsku, Šengen zonu čini 27 država. Dvadeset i tri pripadaju EU, a četiri su pridružene države Evropskog udruženja slobodne trgovine. To su Norveška, Island, Švajcarska i Lihtenštajn. Posljednja zemlja koja je pristupila šengenskoj zoni bila je Hrvatska 2022. godine, prenio je TU magazin.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.