26.3.2024. 8:09
0
Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu zbog glasanja u UN-u
FOTO: AGENCIJE
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da neće poslati delegaciju kako je planirano u Washington nakon što su se Sjedinjene Američke Države suzdržale od ulaganja veta na prijedlog Vijeća sigurnosti UN-a kojim se poziva na prekid vatre u Gazi, javio je Reuters.

Netanyahu je, prema saopštenju iz njegovog ureda, rekao da je neuspjeh Washingtona da blokira prijedlog „čisto povlačenje“ od svoje prethodne pozicije i da bi naštetilo ratnim naporima protiv Hamasa, kao i naporima da se oslobodi više od 130 talaca u zarobljeništvu u Gazi.

„U svjetlu promjene američkog stava, premijer Netanyahu odlučio je da delegacija neće otići“, saopšteno je.

Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je zahtjev za hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa i trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca. Sjedinjene Države su bile uzdržane od glasanja.

Delegacija na visokom nivou trebala je otputovati u SAD na razgovore o planiranoj izraelskoj vojnoj operaciji u gradu Rafah na jugu Gaze, gdje se sklonilo više od milion Palestinaca.

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby govorio je o odluci Izraela da se povuče sa sastanka ove sedmice. Kirby je rekao da je odluka bila nesretna, ali da će Sjedinjene Države iznijeti zabrinutost zbog politike Izraela kao dio tekućih razgovora između dvije vlade.

„To je razočaravajuće. Veoma smo razočarani što neće doći u Washington DC kako bi nam omogućili da s njima vodimo važan razgovor o izvodljivim alternativama za njihov ulazak na teren u Rafah“, rekao je Kirby.

„Ništa se nije promijenilo u našem mišljenju da bi velika kopnena ofanziva u Rafahu bila velika greška“, dodao je.

Rekao je da će razgovori između gostujućeg izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta i savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, državnog sekretara Antonyja Blinkena i drugih obuhvatiti iste tačke koje je američki tim planirao pokrenuti s delegacijom.

U Izraelu, opozicioni lider Yair Lapid optužio je Netanyahua da pokušava skrenuti pažnju sa raskola u njegovoj koaliciji oko zakona o vojnom pozivu na račun veza sa Sjedinjenim
Državama.

„To je šokantna neodgovornost premijera koji ju je izgubio“, rekao je Lapid.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.