21.4.2024. 15:37
0
Protestna šetnja u Madridu protiv izraelskih napada na Pojas Gaze
Više stotina ljudi na ulicama Madrida organizovalo je protestnu šetnju protiv izraelskih napada na Pojas Gaze.

Okupljeni su nosili transparente podrške Palestini i pozvali na "zaustavljanje genocida u Palestini".

Dok izraelski rat u Pojasu Gaze traje već sedmi mjesec, Madrid želi priznati Palestinu kao državu do jula i potiče druge evropske zemlje da slijede njegove korake.

Španski premijer Pedro Sančez vidi priznanje kao način za postizanje dvodržavnog rješenja i kao mogući ključ za okončanje rata koji je počeo u oktobru prošle godine.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 34.097, dok je 76.980 povrijeđeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i preduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

(Erna H.) 

GAZAIZRAEL
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.