28.4.2024. 16:14
0
Kremlj prijeti Zapadu odmazdom
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov zaprijetio je Zapadu mogućom odmazdom ako pokuša zaplijeniti rusku imovinu. O mogućnosti zapljene ruske imovine raspravlja se u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropskoj uniji, a neki pozivaju na korištenje novca za financiranje pomoći - ili čak oružja - Ukrajini.

Peskov je sugerirao da bi Moskva mogla zaplijeniti stranu imovinu u Rusiji ako se poduzmu bilo kakvi potezi za zapljenu ruske imovine u inozemstvu. "Razumije se da će Rusija koristiti te pravne puteve i u potpunosti braniti svoje interese", rekao je Peskov u intervjuu za rusku televiziju.

Također je upozorio da bi Zapad mogao izgubiti povjerenje drugih stranih ulagača ako se bude dirala ruska imovina. "Pouzdanost nestaje preko noći zbog glupe, nepromišljene odluke", rekao je Peskov.

Imovina Ruske narodne banke vrijedna stotine milijardi dolara zamrznuta je u EU i drugdje nakon sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Po trenutnom prijedlogu EU, ne bi bilo izvlaštenja temeljne imovine, već bi se prihod od imovine dao Ukrajini.

"Ruska imovina se ne smije dirati, inače će doći do oštrog odgovora na zapadnu krađu", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u objavi na Telegramu. "I mnogi na Zapadu su to već shvatili. Nažalost, ne svi", napisala je.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.