2.5.2024. 15:11
0
Vijeće sigurnosti UN-a će 15. maja održati redovnu raspravu o situaciji u BiH
Sredinom maja, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će održati redovnu raspravu o situaciji u Bosni i Hercegovini. To je važan događaj jer se ovakve rasprave redovno organizuju kako bi se analizirala situacija u BiH, a na njima se obično obrate zvaničnici iz zemlje.

Nedavno je došlo do kontroverze zbog zahtjeva Rusije za specijalnom sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a koja je održana 30. aprila, samo nekoliko tjedana prije redovne rasprave. Nekoliko zemalja kritiziralo je taj zahtjev, ali sjednica je ipak održana. Na njoj su govorili članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt te bh. ambasador u UN-u Zlatko Lagumdžija.

Ambasadori Srbije i Rusije u UN-u iznijeli su negativne i sramotne poruke, dok je Lagumdžija okrivio Rusiju za podizanje tenzija u BiH.

Za predstojeću raspravu još uvijek nije poznato tko će se obratiti iz BiH, ali se očekuje da će to biti predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. Međutim, to ne mora biti slučaj jer se govornici mogu utvrditi na samoj sjednici.

Također, još nije određen službeni datum sjednice Generalne skupštine na kojoj će se glasati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ali se očekuje da će se to dogoditi u drugoj polovini maja. Šef Misije BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija potvrdio je da je usaglašen konačni prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici te da je poslat u proceduru. 

(Erna H.) 

UN
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.