28.3.2017. 9:15
0
TRT ulaže u nove tehnologije, program emitiraju i u 4K rezoluciji
Generalni direktor Turske radio televizije (TRT) Şengol Göka kazao je u Ankari da ova televizija ulaže značajna sredstva za unapređenje rada da bi išla ukorak s vremenom, posebno kada su u pitanju HD tehnologije kakve će u budućnosti podržavati svi proizvedeni televizori.

Naglasio je da ova televizija emitira program i u 4K rezoluciji koja je kvalitetnija od Full HD rezolucije, a mali je broj zemalja u kojima se program emitira u toj rezoluciji, osim Turske to su Japan i Južna Koreja koji su prvi i napravili televizore tako da podržavaju 4K rezoluciju.

Kada je u pitanju ova televizija novinari su imali priliku vidjeti i nove studije u izgradnji koji će služiti za emitiranje novih sadržaja.

Göka je izrazio veliku podršku radu medijima u Bosni i Hercegovini te je istakao da Turska neće odustati od demokratije, niti od zajedničke saradnje te da će uvijek pokušavati pronaći način za pomoć.

Direktor Şengol Göka je podsjetio da TRT ima 16 predstavništava od kojeg je jedno u Bosni i Hercegovini gdje će uskoro napraviti novi studio, a planirano je osnovati i medijsku uniju usmjerenu ka Balkanu.

Kako je istaknuto, TRT emitira program na 41 svjetskom jeziku, a prvi kanal Turske radio televizije s emitiranjem je počeo 31. januara 1968. godine. Njegov logo je ostao isti sve do 12. oktobra 2009. TRT je najgledaniji televizijski kanal, čiji programski sadržaj zadovoljava potrebe svih.

Emitiraju različite vrste programa za sve dijelove društva-drame, kulturno-obrazovne, muzičke i zabavne emisije, programe informativnog i sportskog sadržaja. TRT je televizijski kanal koji ima najveću dostupnost u tehničkom smislu na teritoriji Turske.

Neki od programa su TRT-Avaz namijenjen auditoriju na Kavkazu i u srednjoj Aziji, TRT-Çocuk kanal za djecu, TRT-GAP i TRT 3 koji naizmjenično emitiraju programe namijenjene građanima u jugoistočnom dijelu Anadolije, muzički program TRT Müzik, TRT Belgesel koji emitira dokumentarni program, TRT -6 emitira bogatstava i raznolikosti Turske.

Tu su i TRT- ET Türkiye koji je most između Turske i arapskog svijeta koji emitira program za geografsko područje na kojem živi 350 miliona ljudi, zatim TRT HD s vrhunskim kvalitetom tona i slike, TRT Anadolu koji sarađuje s lokalnim televizijskim kanalima, TRT OKUL osnovan kao rezultat saradnje Univerziteta Anadolu i TRT-a, donosi obrazovne sadržaje, a uskoro će imati i kulturni program.

Direktor Göka je govoreći o programima koji emitiraju naglasio da se konstantno ulaže u stvaranje novih softvera i za radio slušaoce koji će biti takav da se u stvarnom vremenu emitira isti program, ali prilagođen lokalnom stanovništvu u svakom od gradova Turske.

Bh. novinari imali su priliku vidjeti i sistem prevođenja vijesti s turskog na brojne jezike svijeta u kojima se emitira radijski program, a među njima su i bh. jezici.

Tokom posjete ovoj televiziji, direktor Şengol Göka i direktor Radio-televizije Unsko-sanskog kantona Izet Izan Mustafić potpisali su sporazum o saradnji koji podrazumijeva razmjenu programa i tehnike između dvije televizije.

(Fena / Haris Ahbabović)

TurskaTRT
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.