23.6.2017. 16:52
1
Zatvaranje Al Jazeere pokušaj gušenja slobode izražavanja
U nekim medijima, koji prenose informacije nekih novinskih agencija, kao i na socijalnim mrežama, pojavile su se tvrdnje da je zatvaranje medijske mreže Al Jazeere (Al Jazeera Media Network) i svih njenih kanala, jedan od uslova koje su zemlje koje bojkotuju Katar, postavile. Te novinske agencije tvrde da su u posjedu zvanične liste zahtijeva upućenih od strane ovih zemalja.
Tim povodom, ova medijska kuća je izdala saopćenje koje prenosimo u cjelosti:

„Svi mi iz naše medijske mreže, vjerujemo da bilo kakav poziv za zatvaranje Al Jazeere, nije ništa više nego pokušaj gušenja slobode izražavanja i prava ljudi da dobiju informaciju, te njihovog prava na slobodu mišljenja.
 
Mi zadržavamo pravo da se profesionalno bavimo novinarstvom, i da se ne povijamo pod pritiskom bilo koje države ili vlasti, te zahtijevamo da sve države poštuju slobodu medija i da novinarima dopuste da rade svoj posao bez zastrašivanja i prijetnji.
 
Pozivamo kolege iz drugih medijskih kuća i međunarodnih organizacija da potvrde solidarnost u nastojanju da se odbrani sloboda medija globalno. Posebno u vremenu kada smo suočeni sa agresivnim prijetnjama slobodi govora i izražavanja.
 
Od svog osnivanja, prije dvadeset godina, Al Jazeera je izvještavala i donosila ljudske priče sa terena iz svih dijelova sijeta, uvijek stavljajući ljude u središte pažnje. Ostajemo odlučni da nastavimo izvještavati hrabro, iskreno, pošteno i istinito iz svih dijelova svijeta.
 
Al Jazeera, medijska mreža, je godinama osvajala i osvaja najprestižnije novinarske nagrade i pozivi na njeno zatvaranje nisu ništa drugo nego opsada novinarske profesije.“
 
1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.