13.2.2018. 18:26
0
Ismir Jusko: Bez kvalitetnog zakona problem naplate RTV takse ne može biti riješen
Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko razgovarao je danas s predstavnicima Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u o Zakonu o javnom RTV sistemu, problemu stabilnog finansiranja javnih servisa i proces digitalizacije.

Jusko je rekao da je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH predložilo izmjene tog zakona 2015. godine čime bi bio izmijenjen sistem naplate takse, međutim, one nisu naišle na podršku.

- Naime, bez kvalitetnog zakona problem naplate RTV takse ne može biti riješen. Ministarstvo će raditi na tome da javni RTV servisi imaju kontinuiranu kvalitetnu naplatu RTV takse - naglasio je Jusko, dajući punu podršku Sindikatu u borbi za njihova prava.

Predsjednik Sindikata samostalnih radnika u BHRT-u Damir Smital je u svoje i uime Sindikata ponudio saradnju Jusku i njegovom timu na izmjeni navedenog zakona.

- Prijedlog Sindikata u vezi s izmjenom Zakona tiče se izmjena definicije RTV takse koja predstavlja problem pri utuženju, odnosno kada RTV servisi žele naplatiti RTV taksu u sudskom procesu, zatim formiranja zajedničke službe za naplatu RTV takse, kao i planiranja sredstava u budžetu BiH za vraćanje duga Evropskoj radiodifuznoj uniji. Nadamo se što skorijem usvajanju izmjena Zakona s obzirom da finansiranje BHRT-a ovisi isključivo o ugovoru s Elektroprivredom BiH, koji ističe krajem ove godine - kazao je Smital, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.