4.3.2022. 12:28
0
Rusija ograničila pristup građana BBC-ju, Deutsche Welle-u, Meduzi i RSE-u
Ruska državna agencija za praćenje medija Roskomnadzor saopćila je u petak da je ograničila pristup BBC-ju i drugim nezavisnim medijskim web stranicama, pooštravajući kontrolu nad internetom više od sedam dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Roskomnadzor je na zahtjev tužitelja ‘ograničio’ pristup web stranicama BBC-a, nezavisne novinske web stranice Meduza, njemačke televizije Deutsche Welle i web-stranici na ruskom jeziku Radija Slobodna Evropa/Radija Sloboda (RSE) koji finansiraju Sjedinjene Američke Države, piše AFP.

Agencija je rekla da je u svakom slučaju zahtjev tužitelja podnesen 24. februara, na dan kada je ruski Vladimir Putin započeo napad na Ukrajinu.

Invazija je odnijela stotine života i potaknula optužbe za ratne zločine.

BBC je odgovorio rekavši da je pristup “tačnim, nezavisnim informacijama temeljno ljudsko pravo koje se ne smije uskratiti građanima Rusije, od kojih se milioni svake sedmice oslanjaju na BBC News.

“Nastavit ćemo s našim naporima da BBC News učinimo dostupnim u Rusiji i u ostatku svijeta”, dodao je glasnogovornik te televizije.

BBC je ove sedmice objavio da je broj posjetilaca njihove stranice s vijestima na ruskom jeziku više nego utrostručila sedmični prosjek, dosegnuvši 10,7 miliona u posljednjih sedam dana.

Generalni direktor Tim Davie obećao je “nastaviti pružati ruskom narodu pristup istini, koliko god možemo”, budući da je dodano više kratkovalnih frekvencija za prijem BBC radija u Ukrajini.


(Fena/Admir O.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.