24.9.2016. 11:31
0
Džumhur: Do kraja sezone želim ući među 60 najboljih tenisera svijeta
Anadolu Agency 01
Anadolu Agency 02
Najbolje rangirani bh. teniser Damir Džumhur istakao je da je jako zadovoljan ovom sezonom koja se bliži kraju, te da je ostvario skoro sve svoje zacrtane ciljeve. U finišu sezone želi ostvariti dobre rezultate kako bi ušao među najboljih 60 tenisera svijeta, što je njegov konačan cilj za sezonu koja je još u toku, javlja Anadolu Agency (AA)

Džumhur trenutno zauzima 74. poziciju na ATP listi, a do kraja sezone ima da brani svega 80 bodova, što je, po njemu, šansa da svoj zacrtani cilj i ispuni.

"Ostalo mi je još pet-šest turnira. Mnogo stvari koje sam želio ostvariti u ovoj sezoni sam uspio odraditi na najbolji način. Konstantno napredujem i svi u mom timu to vide. Posljednjih nekoliko sedmica čeka me težak raspored, uz mnogo putovanja. Na US Openu nisam uvezao dva dobra meča zbog umora. Bliži se kraj sezone i osjetim da sam fizički slabiji nego na startu. Sada imam malu pauzu kako bi se oporavio i u finišu sezone ostvario još nekoliko dobrih rezultata kako bi ušao među najboljih 60 u svijetu, što je moj cilj“, kaže Džumhur.

Ono što ga posebno raduje jeste činjenica da je nedavno s Davis cup reprezentacijom BiH ostvario plasman u Prvu grupu Euroafričke zone ubjedljivom pobjedom u Litvaniji rezultatom 5:0.

"Nakon sedam godina smo napokon prošli u tu prvu grupu. Nekoliko puta smo imali šansu, ali smo na zadnjoj stepenici zapinjali. Sada nam se poklopilo, jer je Litvaniji nedostajao najbolji igrač, a mi smo bili u odličnoj formi. Cilj je da ostanemo u Prvoj grupi, igraćemo sa Poljskom kući u prvom kolu. Protiv Poljaka imamo šanse, u tom sam uvjeren. To je i prilika za teniski spektakl. Ako i izgubimo imaćemo drugu šansu za opstanak. Želimo doći do play-offa za viši rang, što nije nemoguće, jer ako prođemo idemo na Holandiju“, priča Džumhur.

Osvrnuo se i na svoj nastup na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, gdje je eliminisan u prvom kolu.

"Rio je mogao biti bolji, ali je bilo mnogo stvari koje su uticale na to da taj dan nisam bio spreman kako sam očekivao. Olimpijada za tenisere dolazi u nezgodnom periodu sezone, jer je tada vrijeme za odmor i mini pripreme za nastavak iskušenja. To se osjetilo na mome tijelu. Prvi dan sam se razbolio u Riju, kasnije sam to vukao 20 dana. Imao sam i pritisak, jer sam želio pobjedu na Olimpijskim igrama. No, otići i biti dio svega toga je velika stvar za mene. Nadam se da ću u Tokiju 2020. godine, što je moj cilj, imati puno bolji nastup", zaključio je najbolji bh. teniser.

Do kraja sezone nakon kratkog boravka u Sarajevu, Džumhur će obaviti sedam dana priprema prije nastupa na dva Challenger turnira u Maroku. Poslije toga ga čeka ATP turnir iz serije 250 u Moskvi, a onda i iz serije 500 u Beču. Zadnji nastup Džumhur bi trebao imati na Masters turniru u Parizu. Ukoliko bude potrebe, odigraće još jedan Challenger nakon Pariza.

 - Ambasador Muzeja ratnog djetinjstva –

Džumhur je odlučio postati ambasador i na taj način pomoći Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu, koji će se otvoriti u decembru. Na ovaj način Muzej ratnog djetinjstva i Džumhur žele promovisati partnerstvo između vrhunskog sporta i kulture.

Jasminko Halilović, direktor Muzeja ratnog djetinjstva i Džumhur zajedno su uputili poruku:

"Mir nema alternativu. Naša budućnost su muzeji i sport. Želimo da djeca odrastaju u muzejima i na teniskim terenima."

(Anadolu Agency)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.