29.1.2017. 13:14
0
Federer u finalu bolji od Nadala
Švicarski teniski as Roger Federer osvojio je prvi ovogodišnji Grand Slam turnir Australian Open u Melbourneu, a u spektakularnom finalu je danas savladao jednog od svojih najvećih rivala Španca Rafaela Nadala rezultatom 3:2 u setovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Federer je bolje otvorio meč i osvojio prvi set rezultatom 6:4, ali Nadal podiže nivo igre i osvaja drugi set rezultatom 6:3.

U trećem setu Švicarac Federer je dominirao s osnovne linije, o čemu govori i rezultat tog dijela igre 6:1 u njegovu korist. Nadala to nije mnogo omelo i već i narednom setu ponovo dolazi do svoje igre u kojoj je forsirao bekend stranu Federera i primoravao ga na greške. Rezultat četvrtog seta glasio je 6:3 u korist Španca.

Odlučujući peti set Nadal je otvorio oduzimanjem servisa protivnika, ali Federer brzo uzvraća oduzimanjem Nadalovog servisa za 3:3. Do kraja seta nastavljen je uzbudljivi triler koji je završen rezultatom 6:3 u korist Federera.

Bio je to deveti međusobni meč Nadala i Federera u finalima Grand Slam turnira, a završen je Federerovom pobjedom rezultatom 6:4, 3:6, 6:1, 3:6 i 6:3.

Dva bivša prva reketa svijeta na Australian Openu su igrali i finale 2009. godine, a tada je u meču od pet setova slavio Nadal. Još dva puta je Nadal pobjeđivao Federera na Australian Openu i to u polufinalima 2012. i 2014. godine.

Nadal i Federer su ukupno dosada odigrali 35 dvoboja i omjer je 23-12 u korist Španca. U finalima Grand Slam turnira igrali su devet puta, a omjer je 6-3 u korist Nadala.

Federer u karijeri ima ukupno 18 Grand Slam naslova, dok je Nadal ostao na 14 titula. U Melbourneu je Nadal slavio samo jednom, 2009., a Federer pet puta.


(Anadolu Agency)

 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.