8.2.2023. 8:30
0
Otkud Aci Bosancu pare da kupi simbol Beograda?
Jedan od simbola Beograda, Geneks kula, poslije nekoliko bezuspješnih pokušaja prodata je na licitaciji za više od 20 miliona eura.

Kupac je firma Eureka bar doo, čiji je vlasnik Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac, kontroverzni biznismen koji se dovodio u vezu sa Predragom Rankovićem Peconijem. Također, Aca Bosanac i bio uhapšen zbog sumnje da je sarađivao sa Veljkom Belivukom. Budući da se Kajmakovićeva firma bavi ugostiteljstvom, a da je Geneks prodat za više od 20 miliona evra nisu jasna neka pitanja. Dakle, postavlja se pitanje: odakle jednom ugostitelju (Aci Bosancu) toliko novca?

Otkud toliki novac Aci Bosancu?

Geneks kula je u ponedjeljak prodata nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja i spuštanja cijene. Na licitaciji se pojavilo sedam zainteresovanih kupaca. S obzirom da je najvišu ponudu iznio zastupnik kupca koji nije želio da otkrije u čije je ime došao. Neposredno nakon licitacije nije se znalo ko će u narednom periodu biti vlasnik poslovnog dijela Zapadne kapije Beograda.

Međutim, isti dan se oglasila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Koja je i otkrila da iza kupovine stoji ugostitelj Aleksandar Kajmaković – Aca Bosanac.

Kajmaković je, naime, 2011. godine osnovao firmu Eureka bar doo, u čijem su vlasništvu neki od najpoznatijih beogradskih ugostiteljskih objekata.

Tako je Kajmaković vlasnik restorana “Temperament” koji se nalazi u Beton hali. Potom, noćnog kluba “La Fayette” u Karađorđevoj ulici, kao i kluba “Kasina” na Terazijama. Također, u njegovom vlasništvu je i hotel “Kasina”, klub “Teatro” u Sarajevskoj i splav “Port” kod Ušća. Na spisku objekata koje posjeduje Eureka bar nalazi se i kafić “Caffe Theatre”, poznatiji pod nazivom “Kod konja”. Zatim kafića “Boutique” i apartmana pod istim imenom. U Skadarliji drži restorane “Tri šešira”, “Dva goluba” i “Zlatni bokal”.

Također, kako pokazuju podaci iz katastra, Kajmaković posjeduje jednu nekretninu na Novom Beogradu. Ali i tri placa u luksuznom dijelu Beograda, Dedinju – površine 153, 256 i 317 kvadrata.


Ono što se može vidjeti u zvanično dostupnim podacima o finansijama objavljenim na sajtu Agencije za privredne registre, jeste da firma Eureka bar ne ostvaruje zaradu kojom bi mogla da pokrije izlicitiranu cijenu za Geneks kulu od više od 20 miliona eura.

Odgovora nije bilo
Naime, podaci iz posljednjeg finansijskog izvještaja govore da je Eureka bar 2021. godine ostvarila ukupne prihode od nešto više od 10 miliona eura. Dok je neto dobit te godine iznosila oko 157.000 eura.

Nova.rs je Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika pitala kako će Kajmaković platiti Geneks kulu – isplatom cijelog iznosa ili na rate, iz ličnih sredstava ili nekog kredita. Međutim, do objave ovog teksta odgovor nisu dobili.

Takođe, pitanja iste sadržine, kao i ona u vezi sa samom zgradom Geneksa, njenim uređenjem, početkom i završetkom radova i namjenom, poslata je i na email adresu koja je navedena kao kontakt firme Eureka bar doo na APR-u.

No, ni tih odgovora nije bilo.

Podsjetimo, prije ovog, bilo je nekoliko pokušaja da se Geneks proda. Međutim, ovaj simbol Beograda niko nije htio. Cijena je u svakom sljedećem pokušaju bila sve niža. Na kraju je došlo do toga da je kula ponuđena za nešto više od sedam miliona eura, koliko je iznosila početna cijena na licitaciji održanoj u ponedeljak.

Prodaja poslovnog dijela ove zgrade naišla je na veliku osudu u javnosti. Iz opozicije su dolazili prijedlozi i apeli da Geneks otkupi država, kao i da se pretvori u studentski dom.

Krajem januara i stanari koji žive u stambenom dijelu Geneksa organizovali su protest protiv prodaje poslovnog dijela zgrade. Posljednju licitaciju prekinuo je narodni poslanik i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta.


(Admir O.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.