2.8.2016. 19:59
0
Matematika ljubavi: Formula koja predviđa sreću u ljubavi i zašto je važno pravilo 37 posto
Doktorica Hannah Fry radi na Univerzitetu UCL u Londonu, u sklopu interdisciplinarnog odjela koji proučava ljudsko ponašanje u urbanom okruženju.

Premda svoje stručno znanje iz matematike primjenjuje kako bi razumjela razne društvene pojave poput zločina do masovnog prometa, dr. Hannah Fry u slobodno vrijeme svoje vještine primjenjuje na temama o ljubavi i seksu, piše Brainpickings.

U svojoj knjizi The Mathematics of Love: Patterns, Proofs, and the Search for the Ultimate Equation, Fry se osvrće na istraživanja i matematičke modele koji kroz jednostavne brojke i formule objašnjavaju ljudsko ponašanje u seksu i vezama.

Jedno istraživanje, provedeno 1996. godine u Švedskoj, pokazalo je zanimljive podatke o broju seksualnih partnera. U prosjeku, žene su izjavile kako su imale sedam seksualnih partnera u životu, a muškarci 13. No, takvi rezultati su matematički nemogući.

Postoje mnogi mogući razlozi za ovakvu diskrepanciju, no dva su najvjerovatnija. Jedan je da muškarci namjerno ‘napuhuju’ svoje brojke, dok žene smanjuju. Drugi, izgledniji, je da je razlika u načinu brojanja. Žene broje partnere po imenu, jednog za drugim – što bi trebalo biti tačnije, no ako se zaboravi koja osoba, konačni broj ispast će manji.

Muškarci su, s druge strane, skloniji zaokruživanju i računanju prosjeka, poput primjerice ‘pet godišnje zadnjih četiri godine…’ Ova teorija djeluje još vjerovatnije kada se pogledaju brojke i vidi da je za većinu muškaraca broj seksualnih partnerica djeljiv s pet.

“Matematika je jezik prirode. To je kamen temeljac na kojem je izgrađeno svako veliko znanstveno i tehnološko dostignuće modernog doba. Matematika je živa i uspješna”, kaže Fry.

Osim anketnih istraživanja, Fry piše i o matematičkim formulama koje utječu na vezu. Formule opisuju pravila interakcije između partnera odnosno koliko će pozitivni ili negativni biti u sljedećoj rečenici koju upute partneru ili partnerici.

Pravilo 37 posto
‘Optimalna teorija zaustavnog puta’ dovodi do stvarne jednačine koja vam govori tačno koliko je partnera moguće odbiti prije nego što nađete savršenog. Zapravo pomaže da prepoznate kada je vrijeme da se zaustavite i skrasite s tom osobom.

“To vam govori da ako vam je suđeno da budete u vezi s 10 osoba tokom života, najvjerovatnije je da ćete naći onu pravu ako odbacite prva četiri partnera (jer među njima je svega 39,87 posto šanse za dobru kombinaciju). Ako tokom života imate 20 veza, trebali biste ostaviti prvih 8 partnera (među njima je 38,42 posto šanse za idealnu vezu). Ako se vaš broj partnera razlikuje od ove prve dvije brojke, najbolje je da ostavite prvih 37 posto partnera jer je među njima šansa za idealnim partnerom jedan od trojice”, pojašnjava znanstvenica, piše Net.hr.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.