24.11.2016. 10:43
0
Znate li koje su razlike između muškog i ženskog orgazma? Ovo je zaista iznenađenje
Većina je ljudi uvjerena da su muški i ženski orgazam dva potpuno različita iskustva. I danas ima onih koji ženski doživljavaju misterioznim poput nekog mitskog bića - no istina je da muškarci i žene doživljavaju vrhunac seksualnog iskustva na gotovo isti način.

Dokazano je to nizom studija provedenih u posljednjih gotovo pola stoljeća: osamdesetih su znanstvenici mjerili fizičke posljedice orgazma na muško i žensko tijelo i nisu pronašli gotovo nikakve razlike, od karakterističnog grčenja tijela do lučenja endorfina i hormona. Ispostavilo se i da muškarci i žene gotovo istim riječima opisuju svoje orgazme.

1969. jedna je britanska studija otkrila i da nema razlike u krvnom tlaku, pulsu niti hiperventiliranju između muškaraca i žena, a podjednako se luči i oksitocin, "hormon ljubavi".

Poznato je da mnogi muškarci od puberteta nadalje često imaju spontane orgazme u snu, no imaju ih i žene - i to čak njih 37 posto.

Razlike u muškom i ženskom orgazmu su, međutim, mnogo banalnije i odnose se na količinu tjelesnih tekućina koje se luče, trajanju samog vrhunca i sličnom. Među ostalim, dok žena može doživjeti višestruke orgazme jedan za drugim, muškarcima će trebati u prosjeku 15 do 30 minuta da budu spremni za ponovnu akciju.


(Index.hr/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.