4.6.2020. 22:31
0
Razlog zbog čega vas partner nekad ne privlači krije se u hormonima
FOTO: Ilustracija
Velika je vjerovatnića da su vam se, barem jednom, dogodili dani u kojima vam vaš partner, iz nekog nepoznatog razloga, jednostavno nije bio toliko privlačan kao inače.

Kaže se vjerovatno jer je ova pojava uobičajena, i to ne samo u ljudskom, već i u životinjskom svijetu, a uzrok su, kažu naučnici, hormoni.

Autorka ovog zanimljivog istraživanja, Franćeska Rigeti, rekla je kako je uticaj hormona na ponašanje opasno zanemaren i kako je prisutan i kod muškaraca i žena.


U svrhu istraživanja, 33 žene davale su uzorak urina svakog dana tokom dvije sedmice, a sve kako bi se pratili nivoi estradiola, progesterona i testosterona. Svakog su dana i one i njihovi partneri ispunjavali upitnik o zadovoljstvu veze i percepciji partnera, a vodilo se računa i o tome da niti jedna od ispitanica nije na hormonskoj terapiji te da su u vezi barem četiri mjeseca.

Rezultati su pokazali kako su oba partnera na vezu gledala u negativnijem svijetlu onim danima kada je kod žena primijećen visok nivo estradiola, a što se najčešće događa neposredno prije ovulacije. U tim danima, ženama su njihovi partneri takođe bili manje privlačni nego inače.

-Nivo hormona se kod žena mijenja tokom različitih faza menstrualnog ciklusa, a ove promjene utiču i na psihologiju žene, uključujući i to kako se osjećaju naspram svojih partnera s kojima su u vezi- objasnila je Franceska, prenosi Avaz. 

“Konstatovali smo kako zbog nivoa estradiola negativnije gledamo na naše partnere”.

Zanimljivo je da se, uprkos ovim promjenama, učestalost seksualnih odnosa nije promijenila, a što je samo pokazalo kako zbog hormona loša veza neće postati dobra, niti će odlična veza postati loš(ij)a. Ispravnije bi bilo reći kako će hormonalne promjene dovesti do laganih turbulencija koje će malo prodrmati vezu, ali definitivno ne u mjeri koja bi trebalo da vas zabrine. Primijećujete li toliko snažne turbulencije, moraćete malo pažljivije krenuti u potragu za uzrokom.


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.