12.3.2022. 9:27
0
Putin je svoju ljubavnicu sklonio na mjesto u srcu Evrope: Uživa u luksuzu dok Ukrajina prolazi kroz pakao
Besprijekorno čistim ulicama koje se protežu između trgovina Cartier, Gucci i Louis Vuitton, mega-bogati Rusi šetaju sa svojim razmaženim kučićima.

Daleko od ubilačke okrutnosti koja uništava ukrajinske gradove, priča se da je raskošna švicarska idila uz jezero Lugano mjesto gdje se skriva ljubavnica Vladimira Putina otkako je njen partner započeo svoju razornu invaziju, piše Mirror.

Gimnastičarka koja je osvojila zlatnu olimpijsku medalju Alina Kabaeva – nekoć opisana kao “najfleksibilnija žena u Rusiji” – navodno je otputovala u “vrlo privatnu i vrlo sigurnu” kolibu u blizini s malom djecom para dok su tenkovi jurili preko Ukrajine.

Kabaeva, 38, za koju se vjeruje da je majka dvojice Putinovih sinova i kćeri – ili možda dvije kćeri – živi u luksuznom balonu, zaštićena od užasa koje njezin 69-godišnji partner nanosi nevinoj djeci.

Švicarska ima dugu historiju pružanja tajnosti s niskim porezom najmoćnijima na svijetu. Ovdje je malo vjerovatno da će porodica tiranina iz Kremlja biti razotkrivena.

Izvor u Luganu, blizu italijanske granice, rekao je: “Prije pandemije koronavirusa često su pričali o tome da je Putinova ljubavnica u gradu. Poznato je da ovdje imaju jake veze, ali svako ko ih poznaje zakleo se na tajnost.

“Dok se Rusija raspada zbog sankcija, ovo je savršeno mjesto za Putina da pošalje Alinu i njihovu djecu.”

Tvrdnje o Putinovim vezama s Luganom prvi put su se pojavile prije sedam godina.

U februaru 2015. lokalna TV postaja izvijestila je da je Kabeava rodila u privatnoj VIP klinici za rodilište u Sorengu, na periferiji grada. Rečeno je da su rezervirali dvije sobe u diskretnom privatnom rodilištu Clinic Sant’Anna – miljenici bogatih Rusa.

Jedan apartman bio je za porod; drugi za porodicu i tjelohranitelje. Prema riječima upućenih, predsjednik Putin je bio prisutan. Kremlj je, naravno, odbacio te glasine, kao i sva pitanja o Putinovom privatnom životu.

Kabaeva, jedna od najodlikovanijih ritmičkih gimnastičarki u historiji, nikada nije potvrdila imaju li jednu kćer ili djevojčice blizanke.

Isto tako, ni jedno ni drugo nikada se nije pozabavilo tvrdnjama da su se vjenčali na tajnoj ceremoniji nakon što se Putin razveo od svoje prve žene.

Okupan blagim proljetnim suncem ove sedmice, kontrast između umirujuće vedrine Sant’Anne i rodilišta koje su bombardirale ruske trupe u Mariupolju u Ukrajini, ne može biti oštriji.

Vrhunski klijenti vozili su se skupim vozilima na podzemno parkiralište ispod pomno njegovanog travnjaka, s flamingom na ulazu u topijaru. U obližnjem vinogradu čuo se pjev ptica.

U međuvremenu su granate i dalje udarale po Mariupolju na drugom kraju Evrope, nakon što su trudne majke na nosilima iznijete kroz ruševine.

Na svjetlucavoj Piazza Della Riforma u Luganu, gdje se Kabeava povremeno viđala, sijedokosi muškarci šetaju pokraj terasa kafića s kipnim djevojkama supermodela.

Povremeni isječci ruskog prekidaju pretežno italijansko pozadinsko brbljanje.

To je mirno mjesto u kojem dominiraju banke, apoteke i dizajnerska roba te restorani sa zapanjujuće skupim jelovnicima. Iznad jezera Lugano, modernističke četverokatne vile s beskonačnim bazenima ugrađene su u planine. Njihovi vlasnici voze se izravno na krov, a privatnim dizalima silaze dolje.

Ovo je savršeno mjesto za ljude koji se žele držati podalje od znatiželjnih očiju,

Alina Kabaeva nije jedina osoba bliska Putinu koja ima veze s Luganom. Oligarh Aleksej Mordašov, drugi najbogatiji čovjek Rusije s ličnim bogatstvom procijenjenim na 22 milijarde funti prošle godine, dodan je na popis sankcija EU prošle sedmice.

Barun čelika i rudarstva Mordashov (56) bio je na meti zbog banke Rossiya, u kojoj ima udio. Rossiya je opisana kao “lična banka” ruskih dužnosnika koji su imali koristi od aneksije Krima Ukrajini 2014.

EU je također priopćila kako vjeruje da su medijske kompanije u koje ulaže Mordashov pomogle destabilizaciji Ukrajine putem proruskih televizijskih stanica.

Severstal, izvozni ogranak Mordashovljevog čeličnog i rudarskog carstva, nalazi se u anonimnoj poslovnoj zgradi u crnom industrijskom parku u Mannu, na periferiji Lugana.

Mordashovljeva prisutnost ispod radara označena je samo na popisu naziva kompanija na znaku na parkiralištu.

Prošle sedmice praćeno je kako se milijarderov privatni avion vraćao na Sejšele iz Moskve.

Mordashov je u izjavi rekao da ne razumije kako se njegovo ime nalazi na popisu sankcija, dodajući: “Nemam apsolutno nikakve veze s pojavom trenutne geopolitičke napetosti.”

Pozivajući na prekid trenutnog rata, nastavio je: “Užasno je što Ukrajinci i Rusi umiru, ljudi trpe teškoće, ekonomija se urušava.”

Najbogatijih 0,01% Rusije – koji zajedno posjeduju bogatstvo veće od preostalih 99,9% stanovništva – ne privlače samo ugodna klima i zapanjujući vidici Švicarske. Najnoviji podaci pokazuju da se oko trećina njihovih bankovnih salda diljem svijeta nalazi u alpskoj zemlji.

Prema istraživanju Ernst&Younga iz 2020. godine, banke u Zürichu i Ženevi favoriziraju oligarsi. Putinov prijatelj iz djetinjstva iz Sankt Peterburga, Genady Timchenko, živio je u Švicarskoj do 2014., kada su ga SAD sankcionirale zbog invazije na Krim.

Kada je Rusija prije dvije sedmice napala Ukrajinu, Timchenko je bio jedan od prvih oligarha koje je Britanija sankcionirala.

Velik dio svog bogatstva proizašao je iz toga što mu je Putin, njegov prijatelj iz hokeja na ledu, dao dozvolu za izvoz nafte 1991. godine. Još uvijek posjeduje gigantsku vilu na Ženevskom jezeru.

Poput luksuzne Belgravie u Londonu, Švicarska je dugo bila igralište za Putinove prijatelje oligarhe s njihovim neograničenim bogatstvom. Za Alinu Kabaevu i Putinovu neviđenu djecu, to bi također moglo ostati idealno mjesto dok njen partner despot nastavlja granatirati nevine civile.

Kako je globalni bijes protiv Putinovog odvratnog rata sve glasniji, Ferrari i Lamborghini još uvijek predu oko jezera Lugano.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.