13.11.2018. 15:05
0
Nemogućnost začeća postaje pošast modernog doba
Osim medicinskih razloga, neplodnost potiču i neke svakodnevne životne navike.

Životni stil muškaraca i žena može utjecati na sposobnost začeća novog života, s tim da poštovanje nekih pravila može imati znatan utjecaj na plodnost. Za neke parove povećanje obitelji nije nikakav problem, dok se drugi suočavaju s ozbiljnim preprekama, od kojih se neke mogu svladati već promjenom nekih životnih navika. Lucy Buckley, suosnivačica britanskog obrazovnog programa "Dr. Fertility", otkrila je na što bi muškarci i žene trebali pripaziti.

Izbjegavajte proteinske napitke

Stručnjaci na klinikama za liječenje neplodnosti primijetili su da lošiju kvalitetu sperme imaju muškarci koji redovito konzumiraju proteinske napitke. Nije posve jasno zašto se to događa, no smatra se da su tim napitcima dodani anabolički steroidi koji imaju štetan utjecaj na hormone koji stvaraju spermu. Kao utjeha može poslužiti podatak da se već tri mjeseca nakon prestanka uzimanja tih napitaka kvaliteta sjemenske tekućine vraća u normalno stanje.

Vrijeme je ključno

Čini se nevjerojatnim, ali mnoge žene i muškarci nisu svjesni utjecaja menstrualnog ciklusa na mogućnosti začeća novog života. Stručnjaci iz programa "Dr. Fertility" u Velikoj Britaniji proveli su među ženama istraživanje o poznavanju plodnih dana, koje je pokazalo da čak 65 posto sudionica nije znalo kada kod njih nastupa ovulacija i koliko dugo traje.Trudnoća je moguća samo kada je u jajniku zrelo jajašce, dakle za vrijeme ovulacije. Zrelo jajašce pogodno je za oplodnju 24 sata, ali nije nužno da morate uhvatiti baš taj dan kada je ono zrelo. Sperma u tijelu žene preživljava nekoliko dana pa spolni odnos prije ovulacije još uvijek omogućuje začeće. Međutim, vrlo je važno poznavati svoj ciklus i pratiti plodne dane. Ako želite nešto opušteniji pristup, stručnjaci preporučuju seks svaka dva do tri dana, što znatno povećava šansu za začeće.

Prestanite pušiti duhan i marihuanu

Još jedna istina koju muškarci trebaju znati jest da pušenje duhana i marihuane značajno oštećuje muške spolne stanice. Istraživanja su u početku doista pokazivala da između pušača i nepušača nema razlike u kvaliteti, brzini kretanja i obliku muških spolnih stanica. No, detaljnije analize pokazale su da je kod pušača DNK spolnih stanica, u usporedbi s nepušačima, slabije kvalitete, ističe Buckley, te: DNK je genetski materijal koji sperma dovodi do jajašaca i pomoću kojeg nastaje novi život. Kod pušača je on siromašniji, oštećen i neorganiziran, zbog čega se povećava rizik od spontanog pobačaja i prvi je na listi problema koji prate začeće.
Spolne stanice ljudi koji redovito konzumiraju marihuanu, u usporedbi s onima koji to ne prakticiraju, nepravilnog su oblika i manje, a time im je i teže doći do jajašca i oploditi ga.

Promijenite način života

Važno je znati da sperma u tijelu nastaje tri mjeseca. Pozitivne promjene u načinu života kao što je odluka o zdravoj prehrani, nošenje primjerenog rublja, uzimanje nekih dodataka prehrani, prestanak pušenja i slično poznaje se na kvaliteti spolnih stanica tek nakon isto toliko vremena. Kod žena na ove pozitivne učinke na plodnost treba čekati i dulje. Žene su rođene s određenim brojem jajnih stanica i to se ne može promijeniti, ali se može utjecati na njihovu kvalitetu i time na mogućnost začeća, tvrde stručnjaci. Naime, jajašce sazrijeva od tri do šest mjeseci i tada je spremno za oplodnju. Stoga, da biste povećali šanse za trudnoću i za zdravu trudnoću, to treba imati na umu barem pola godine prije planiranja novog člana obitelji. Zdrava prehrana je od ključne važnosti, kao i uzimanje određenih vitamina i minerala i održavanje odgovarajuće tjelesne težine.

Uživajte u seksu

Budući da koncepcija ovisi o realnom vremenu u mjesecu, često se događa da parovi na seksualni odnos počnu gledati kao na sredstvo za postizanje cilja, pa im seks postaje ograničen samo na plodne dane te se zadovoljstvo pretvori u rutinu i obvezu. Na taj način parovima se stvara pritisak koji je velika kočnica jednako za muškarce kao i za žene. Stoga stručnjaci parovima preporučuju da uživaju u seksu bez obzira na cilj. Važno je da seksualnost predstavlja užitak, za koji je potrebno što češće naći dovoljno vremena, a ne samo u plodne dane.

Neka se sperma ne nakuplja

Jeste li ikad čuli da će muškarac, ako dugo ne izbaci spermu, proizvesti velik broj superbrzih "plivača" kad se to konačno dogodi!? Nažalost, to je samo mit koji je vrlo daleko od istine, ističe Buckley. Kada sperma napusti proizvodnu liniju, ona se u tijelu skladišti do ejakulacije. Kvaliteta sperme se zadržava na početnoj razini od dva do tri dana, i to je idealno vrijeme čuvanja. Zato bi trebalo ejakulirati u istim takvim intervalima, prenosi portal Maminedileme.ba.

Ne budite previše strogi prema sebi

Ovo je možda najvažnije pravilo. Bez obzira na vaš cilj i svrhu, uživajte u životu. Naravno da je uvijek dobro znati najnovije preporuke i zaključke stručnjaka za plodnost i slijediti njihove savjete, ali ako se odreknete baš svih malih životnih radosti, koje doduše utječu na plodnost, može vam se dogoditi da izgubite onu volju za životom koja vam je najpotrebnija da biste postali roditelji. Zato, prije svega, uživajte u životu i iskoristite sve što vam nudi i donosi, savjetuju stručnjaci.


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.