30.11.2015. 22:15
0
Ovi trikovi i prečice na računaru će vam olakšati život
Nedavno je na Redditu pokrenuta tema o računarnim trikovima i prečicama koje bi svako trebao znati jer uvelike olakšavaju korištenje računara i čine naš život lakšim. Ekipa s Business Insidera je pregledala brojne savjete i trikove koje su imali veze i sa računarima, ali i browserima, YouTubeom, Excel i drugim programima. Iz gomile su izabrali one najbolje.

Ponovo otvorite tab koji ste slučajno zatvorili – Pritisnite Control (ili Command na Macu), Shift i T.

Napravite screenshot onog dijela ekrana koji želite – Pritisnite Start i izaberite Snipping Tool. Na Macu – Command, Shift i 4.

Ponovite posljednju naredbu u Excelu – Pritisnite tipku F4 u Excelu. I to je to!

Otvorite link jednim klikom – Pritisnite kuglicu na mišu, odnosno srednju “tipku” na vašem mišu i link će se otvoriti u novom tabu.

Napravite kopiju datoteke jednostavnim povlačenjem – Pritisnite i držite Control, kliknite na željenu datoteku i prebacite je gdje želite. Na Macu umjesto Control pritisnite i držite Alt.

Pauzirajte YouTube video jednim klikom – Pritisnite slovo K na tastaturi. Ili slovo J ako želite premotati video 10 sekundi unazad odnosno slovo L za 10 sekundi unaprijed.

Pomaknite aktivni prozor na bilo koju stranu ekrana – Pritisnite Windows tipku a onda neku od strelica na tastaturi, zavisno na koju stranu želite pomaknuti prozor.

Obrišite cache u sekundi – Pritisnite Control, Shift i slovo R. Ovaj potez će ujedno i osvježiti stranicu.

Zaključajte računalo u jednom potezu – Pritisnite Windows tipku i slovo L. Na Macu kliknite Command, Options i Opcije plus Eject.

Uplašite prijatelje jednostavnim rotiranje ekrana – Pritisnite Control, Alt i neku od strelica na tastaturi.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.