27.3.2017. 20:02
0
Hakeri prijete: Izbrisaćemo podatke sa stotina miliona iPhonea
Iako bi ovo mogle da budu prazne prijetnje, svi vlasnici Appleovih uređaja trebalo bi da budu na oprezu i što prije promijene šifru za pristup iCloudu.
Hakerska grupa ‘Turkish Crime Family’ zaprijetila je Appleu – od tehnološkog giganta traži 75.000 dolara u bitcoinima ili nekoj drugoj kriptovaluti ili 100.000 dolara u bonovima za iTunes. Ako do 7. aprila Apple ne ispuni njihove zahtjeve, oni će izbrisati podatke sa stotina miliona iPhonea, piše Forbes.

Hakeri tvrde da imaju korisnička imena i lozinke za više od 550 miliona email adresa za iCloud i me.com domene i da će ih iskoristiti za brisanje fotografija, video-snimaka, poruka i svih ostalih podataka s telefona korisnika.

Apple, međutim, smiruje korisnike i navodi da nije bilo nikakvih hakerskih napada i krađe podataka s njihovih servera, već je riječ o korisničkim podacima do kojih su hakeri došli krađom s drugih servisa poput LinkedIna.

Ipak, pošto veliki broj ljudi često koristi ista korisnička imena i lozinke za različite servise, dio tih podataka s drugih servisa vjerovatno bi mogao da se iskoristi i za pristup iCloudu pojedinih korisnika.

Takođe, prema informacijama novinara ZDneta, čini se da su se pojedina korisnička imena i lozinke, koje su im hakeri poslali kako bi dokazali da su njihove prijetnje stvarne, koristile samo za pristup iCloudu, što su novinari nazvali ‘anomalijom koju ne mogu da objasne’, odnosno da nije jasno kako su se hakeri domogli tih podataka.

Bez obzira na to da li je riječ o praznim prijetnjama pomoću kojih hakeri žele da zarade novac ili da zaista pokušaju da izbrišu podatke s pojedinih telefona, bezbjednosni stručnjaci pozivaju sve korisnike Appleovih uređaja na oprez i preduzimanje dodatnih mjera zaštite.

Prvo što treba da uradite jeste da napravite backup svih podataka s uređaja povezivanjem telefona (ili tableta) s računarom. Zatim je potrebno promijeniti šifru na iCloudu (preporučuje se korišćenje složene šifre s malim i velikim slovima, brojevima i znakovima) i, ako već nemate aktiviranu, počnite da koristite opciju dvostruke autentifikacije, odnosno potvrde u dva koraka, piše b92.

Kada aktivirate ovu opciju, za pristup vašem računu će osim šifre biti potreban i poseban kod koji ćete dobiti porukom – ako hakeri i imaju vaše korisničke podatke, neće imati taj kod tako da bez njega neće moći da pristupe vašem iCloudu i izbrišu vam sve podatke sa iPhonea.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.