21.6.2017. 16:15
0
U nastavne sadržaje uključiti teme o sigurnom i odgovornom korištenju interneta
U okviru projekta organizacije Save the Children, u Tuzli je danas održana konferencija pod nazivom "Nasilje i zlostavljanje putem informaciono-komunikacijskih tehnologija - dobno prikladni nastavni plan i program za osnovne i srednje škole u Tuzlanskom kantonu".

Na tom skupu zaključeno je da nastavne planove i programe treba prilagoditi vremenu u kojem živimo i kroz različite nastavne sadržaje uključiti teme koje tretiraju sigurno i odgovorno korištenje interneta i informaciono-komunikacijskih tehnologija.

- Prezentirani su i rezultati višemjesečnog rada u Tuzlanskom kantonu, gdje je u deset osnovnih i srednjih škola pilotiran dobno prikladan nastavni plan i program, koji uključuje i teme koje se tiču sigurnosti na internetu – navodi se.

U tim školama, od početka ove godine, vršena je obuka nastavnog osoblja, organizirane radionice sa roditeljima, a učenici su, u okviru različitih predmeta, obrađivali teme vezane za opasnosti s kojima se mogu suočiti u virtualnom svijetu.

Provedeno je i istraživanje o znanjima, vještinama i stavovima učenika koje je potvrdilo potrebu da se tom problemu mora sistemski pristupiti.

Konferenciju je otvorio ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić, a pozdravne riječi uputili su direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča, direktorica Save the Childrena Andrea Žeravčić i pomoćnica ministra za obrazovanje Mersija Jahić.

Projekt Save the Children nazvan "Sigurni i spojeni u susretu i virtualnoj sredini koja je sigurna za djecu" provodi se u BiH i Srbiji s ciljem stvaranja sigurnog virtualnog okruženja za djecu.

U BiH je započet prošle godine u Tuzlanskom kantonu i realizira ga Pedagoški zavod, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Istraživanje o ponašanju i navikama djece na internetu koje je u BiH provedeno uz podršku organizacije Save the Children pokazuje da većina djece u BiH svakodnevno koristi informaciono-komunikacijske tehnologije i ima pristup internetu već od devete godine života.

- S obzirom na to da se nastavni predmet informatika počinje izučavati tek sa 11 godina, u 6. razredu osnove škole, nameće se potreba za kvalitetnijim i sveobuhvatnijim obrazovanjem i djece i njihovih roditelja o opasnostima koje vrebaju na internetu, te načinima kako da se djeca i roditelji od njih zaštite - saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

(Fena / Haris Ahbabović)

Internet
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.