10.10.2017. 10:16
0
Google 'otkrio rusku reklamnu kampanju' s ciljem utjecaja na američke izbore
Uposlenici kompanije Google otkrili su dokaze da su ruski agenti potrošili desetine hiljada dolara na reklame u pokušaju da utječu na ishod američkih izbora 2016. godine, navode mediji.

Izvori na koje se poziva Washington Post kažu da je cilj reklama bio širenje dezinformacija na Googleovim proizvodima poput YouTubea i Gmaila, prenosi BBC.

Oni tvrde da se ne čini da ove reklame dolaze od istog izvora iz Kremlja koji je kupio reklame na Facebooku.

Iz Googlea su rekli da istražuju pokušaje "zloupotrebe" njihovih sistema.

Izvori koji tvrde da su bliski Googleovoj istrazi su kazali da ova kompanija istražuje grupu reklama koja je koštala manje od 100.000 dolara.

Iz Microsofta su u ponedjeljak naveli da također istražuju da li su Rusi kupili ikakve reklame za američke izbore na Microsoftovoj platformi za pretraživanje Bing ili drugim proizvodima.

Iz Facebooka su u septembru kazali da su otkrili rusku kampanju promoviranja društvenih i političkih poruka na Facebookovoj mreži, čiji je cilj bilo stvaranje razdora.

Američke obavještajne agencije ranije tokom ove godine su zaključile da je Rusija pokušala prevagnuti izbore u korist Donalda Trumpa.

Iz ruske vlade kategorički negiraju ove navode, a predsjednik Trump je negirao povezanost s Kremljem.

Ovo pitanje je predmet istrage američkog Kongresa i Ministarstva pravde.

(Fena / Haris Ahbabović)

Google
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.