28.2.2018. 21:30
0
Facebook cenzurisao 30.000 godina star kip Venere
Posljednji umjetnički rad koji Facebook smatra neprikladnim je 30.000 godina star kip Venere iz Vilendorfa koji je dio zbirke Prirodnjačkog muzeja u Beču.

Fotografiju Venere na Facebook je postavila umetnica Lora Gianda, a Facebook je uklonio njenu objavu.

Lorin post u kojem osuđuje Facebookovu cenzuru umjetničkih dijela podijeljen je 7.000 puta. Reagovao je i Prirodnjački muzej koji je tražio da Facebook dopusti Veneri iz Vilendorfa da ostane naga.

“Posjetioci nam nikada nisu prigovarali zbog golih figura. Nema razloga za pokrivanjem Venere ni u muzeju ni na društvenim mrežama”, rekao je generalni direktor muzeja Kristijan Koeberl.

Raniji slučaj cenzurisanja umjetničkog djela zabilježen je ranije ovog mjeseca na sudu u Parizu. Učitelj iz Francuske Frederik Durand-Baïssas pokušao je da tuži ovu društvenu mrežu, jer su mu zatvorili profil na Facebooku nakon što je objavio fotografiju slike Gistava Kurbea iz 1866. godine. Slika prikazuje krupni kadar na kojem su samo genitalije i abdomen nage žene na krevetu s raširenim nogama.

Iako Facebook dopušta da fotografije slika, skulptura i drugih umjetničkih djela prikazuju aktove, postoje slučajevi cenzure koji najčešće nastupaju kada kompjuterski program Facebooka, bez ljudske pomoći, određuje šta je golotinja, a šta nije, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.