21.1.2019. 20:02
0
Francuska kaznila Google sa 50 miliona eura zbog ličnih podataka
Francusko tijelo zaduženo za cyber prostor i zaštitu podataka osudilo je američkog internet giganta Google na rekordnu kaznu od 50 miliona eura zbog nedovoljno transparentnog obavještavanja korisnika o tome kako se raspolaže njihovim ličnim podacima, saopštilo je to tijelo.

Nacionalna komisija za informatiku i slobode (CNIL), francuski policajac za lične podatke, prvo je evropsko regulatorno tijelo koje je kaznilo neku veliku svjetsku internet kompaniju na osnovu novih evropskih propisa o zaštiti ličnih podataka koji su stupili na snagu 25. maja prošle godine.

Prema novim propisima kazne mogu da iznose do četiri posto ukupnog obrta kompanije na svjetskom nivou za neispunjavanje obaveza zaštite ličnih podataka državljana EU.

Francuska komisija je prilikom istrage radila ono što se traži od novog korisnika pametnog telefona s operativnim sistemom Android, da otvori Google nalog i koristi svoj uređaj.

Kako se navodi, ne negira se da je novi korisnik informisan o tome kako će njegovi podaci biti korišteni, ali te informacije nisu lako dostupne i raspoređene su po raznim dokumentima koje korisnik nikad nema vremena da pregleda.

Nekad je potrebno do pet klikova da se stigne do jedne informacije, rekao je za AFP-u direktor francuske Komisije zadužen za zaštitu prava i ocijenio da Google ne daje jasnu i razumljivu informaciju, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.