5.10.2021. 16:43
0
Šta se, zapravo, jučer dogodilo Facebooku, Instagramu i WhatsAppu, te zašto su pali
U ponedjeljak nešto iza 17 sati, popularne društvene mreže Facebook, Instagram i WhatsApp su prestale raditi.

U većem dijelu svijeta proradile su tek iza ponoći, a mnogi kažu da je ovo bio najgori ponedjeljak u karijeri Marka Zukerberga (Zuckerberg). Za samo nekoliko sati izgubio je skoro 7 milijardi američki dolara a uz to je narušen i ugled kompanije, prenosi Avaz.

Ukratko, Facebookovi sistemi prestali su komunicirati sa širim internetom.

Kao da je "neko odjednom izvukao kablove iz svojih podatkovnih centara i isključio ih s interneta", objasnili su iz kompanije za web infrastrukturu Cloudflare.

Facebookovo objašnjenje bilo je samo malo više tehničko.

-Promjene konfiguracije na okosnicama usmjerivača koje koordiniraju mrežni promet između naših centara podataka uzrokovale probleme koji su prekinuli ovu komunikaciju. To je imalo kaskadni efekat, dovodeći naše usluge do zaustavljanja – izjavili su iz kompanije Facebook.

Internet se dijeli na stotine hiljada mreža. Velike kompanije poput Facebooka imaju svoje veće mreže - poznate kao autonomni sistemi.

Kada želite posjetiti Facebook (ili Instagram ili WhatsApp), vaše kompjuter se mora povezati s njihovom mrežom, koristeći Border Gateway Protocol (BGP) - neku vrstu poštanske usluge za internet.

Kako bi usmjerio ljude na web stranice koje žele posjetiti, BGP pregledava sve dostupne staze kojima bi podaci mogli putovati i odabire najbolju rutu.

Facebook je u ponedjeljak iznenada prestao pružati informacije koje su sistemu potrebne za funkcioniranje i to je značilo da nijedan kompjuter nema načina da se poveže sa Facebookom, Instagramom i WhatsAppom.

(H. Ahbabović)

Facebook
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.