24.10.2023. 9:30
0
Sve više optužbi da društvene mreže cenzurišu sadržaj o Palestini
Krajem prošle sedmice, Thomas Maddens, režiser i aktivista iz Belgije, primijetio je nešto čudno. Video o Palestini koji je postavio na TikTok uz riječ "genocid" iznenada je prestao dobivati angažman na toj platformi nakon početnog skoka, prenosi Al Jazeera.

Maddens je jedan od nekoliko stotina korisnika društvenih medija koji optužuju najveće svjetske platforme društvenih mreža – Facebook, Instagram, X, YouTube i TikTok – da cenzurišu korisničke naloge ili aktivno smanjuju doseg propalestinskog sadržaja, što je praksa poznata kao zabrana iz sjene.

Neki korisnici su također optužili Instagram, čiji je vlasnik Meta, da proizvoljno uklanja postove u kojima se jednostavno spominje Palestina zbog kršenja “smjernica zajednice”. Neki su se navodno žalili i na riječ “terorista” koja se pojavljuje u njihovim biografijama na Instagramu.

U objavi na X-u (bivšem Twitteru) od 15. oktobra, glasnogovornik Mete Andy Stone okrivio je smanjen doseg postova na grešku u sistemu.

Kada je upitan o optužbama za zabranu iz sjene, Stone je Al Jazeeru uputio na post na Metin blogu u kojem ističu svoje najnovije napore u borbi protiv dezinformacija u vezi s ratom Izraela i Hamasa. U objavi se navodi da se korisnici koji se ne slažu s odlukama kompanije o moderiranju mogu žaliti na iste.

BBC je prenio da se Meta izvinila što je dodao riječ terorista na propalestinske profile, rekavši da je problem koji je “nakratko uzrokovao neprikladne prevode na arapskom” riješen.

Grupe za građanska prava ne vjeruju u poricanja platformi.

Ovog mjeseca, 48 organizacija, uključujući 7amleh, Arapski centar za unapređenje društvenih medija, koji se zalaže za digitalna prava palestinskog i arapskog civilnog društva, izdalo je saopštenje pozivajući tehnološke kompanije da poštuju palestinska digitalna prava tokom rata koji je u toku.

“Zabrinuti smo zbog značajne i nesrazmjerne cenzure palestinskih glasova putem uklanjanja sadržaja i skrivanja hashtagova”, navodi se u saopštenju. “Ova ograničenja za aktiviste, civilno društvo i branitelje ljudskih prava predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi izražavanja i pristupa informacijama, slobodi okupljanja i političkom učešću.”

Jalal Abukhater, menadžer pri 7amleha, rekao je za Al Jazeeru da je organizacija dokumentovala 238 slučajeva propalestinske cenzure, uglavnom na Facebooku i Instagramu. To uključuje uklanjanje sadržaja i ograničenja profila.

Ovo nije prvi put da su platforme društvenih medija optužene za cenzuru palestinskih glasova.

Nezavisni izvještaj koji je naručila Meta nakon izraelskog rata u Gazi 2021. i koji je objavljen godinu dana kasnije otkrio je da je kompanija negativno utjecala na ljudska prava palestinskih korisnika u područjima kao što su “sloboda izražavanja, sloboda okupljanja, nemogućnost političkog učešća i diskriminacija”.

Prema nalazima koje je 7amleh podijelio s Al Jazeerom, Facebook je primio 913 žalbi izraelske vlade da ograniči ili ukloni sadržaj na svojoj platformi od januara do juna 2020. Facebook je pristao na 81 posto ovih zahtjeva.

(Erna H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.