6.4.2024. 20:33
0
Facebook uvodi bitnu promjenu
FOTO: Ilustracija
Vertikalno snimljeni video snimci veoma su popularni i sveprisutni, pa će u Fejsbukovoj aplikaciji prikaz svih video snimaka podrazumijevano biti vertikalan, dok će horizontalna orijentacija postati izuzetak.

Od gađenja prema vertikalnom videu, nekada neprirodnom formatu koji nije prilagođen monitorima i televizorima, došli smo do toga da oni postaju standard, jer su prilagođeni telefonima – a svi ostali formati tome moraju da se prilagode.

Fejsbuk je uvođenjem Stori i Rils sadržaja već krenuo u smijeru "TikTokizacije", kao i mnogi drugi, a ove nedjelje je najavljen još jedan korak u istom pravcu: novi video plejer u okviru mobilnih aplikacija, orijentisan primarno ka vertikalnom videu.Facebook.com

Fejsbuk će na iOS-u i Androidu dobiti objedinjeni interfejs za prikaz videa, u kojem će se prikazivati Rilci, duži video snimci i prenosi uživo, a svima njima biće zajedničko to što će prikaz biti po difoltu – vertikalan.

Otvaranjem videa pokreće se plejer preko čitavog ekrana, a dodirivanjem po ekranu aktiviraće se poznate kontrole za "premotavanje" ili zaustavljanje reprodukcije. U slučaju da pokrenete video koji je sniman horizontalno, i on će biti prikazan u vertikalnoj orijentaciji, dakle ne u punom sjaju, sve dok ne zaokrenete telefon za 90°.

(Erna H.) 

FACEBOOK
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.