1.5.2016. 11:33
0
Ako želite unaprijediti vaše pamćenje probajte sa ovim savjetima
Stručnjak za pamćenje, Mattias Ribbing, odao je svoju tajnu kako nikad ne zaboraviti nečije ime, niti išta drugo.

Kad švedski stručnjak za pamćenje, Mattias Ribbing, treba zapamtiti ime nekoga koga je upravo upoznao, on zamisli neku stvar, ogromni predmet divovskih proporcija, kako se nalazi pored glave osobe koju treba zapamtiti. To bude prva slika koja mu padne na pamet.

Tako će za Saru recimo, čije ime zvuči kao Sahara, pomisliti na kanticu s pijeskom. Iako se to možda ne bi svidjelo Sari, ova tehnika funkcioniše (barem za njega), te bi je on volio podijeliti s drugima, zajedno s još nekoliko trikova kako u potpunosti iskoristiti svu memoriju.

– Počnite prebacivati svoj mozak da razmišlja o svemu u slikama. Jednom kad se navikne na gledanje svijeta u slikama, shvatit ćete da je to puno brži način razmišljanja i da ga možete kontrolisati, rekao je Ribbing Micu.

Jedan njegov primjer je sljedeći: kad upoznate nekog ko se zove James, pomislite na prvi predmet koji vam padne na pamet.
– Meni se automatski pred očima pojavi pištolj Jamesa Bonda, dodaje Ribbing, pa nastavlja:
– I onda ga u glavi povećavam i povećavam, sve dok ne bude kao 3D verzija. Tako da kad vidim Jamesa, istovremeno će se u mojoj glavi, između nas, pojaviti slika tog divovskog pištolja.

Ako pak trebate zapamtiti 10 stvari, a ne samo jednu, morat ćete se koristiti ‘Ribbingovim biciklom’, kaže Ribbing.

Evo kako on funkcioniše: zamislite bicikl, može i svoj sadašnji, kojeg možete zamisliti do najsitnijih detalja. Zatim ga povećajte u glavi i zamislite da je velik kao terenac, te da stoji ispred vas.
Nakon toga pomislite na 10 zadataka koje morate zapamtiti. Primjerice, da morate ponijeti neke dokumente s posla, da morate odnijeti odjeću na hemijsko čišćenje, da morate očistiti zimske čizme, kupiti povrće i šta god drugo.

Sad uz svaki zadatak zamislite čistu, jasnu sliku, jasnih linija (jer ćete takvu lakše zapamtiti od bezobličnih stvari). “Npr. ako zamislite sunce – to nije dobro, jer nije čistih obrisa.”
Za svaki tekst uzmite prvu sliku koja vam padne na pamet (par čizama, vrećice s hranom, odijela na vješalicama, bilo što), povećajte je i zadržite. Zatim počnite svaku veliku sliku polako slagati na različite dijelove zamišljenog bicikla, mentalno povezujući to dvoje, recimo kao da uz prednju gumu povežete vrećicu iz šopinga.

Kad završite s vizualiziranjem svih zadataka, možete prelaziti pogledom po biciklu i prisjećati se različitih stvari.

Ali nikad, nipošto nemojte nekoga povezati sa seksualnim iil nasilnim slikama, jer ćete u suprotnom svaki put kad vidite tu osobu proživjeti emocionalno cijeđenje.

A ako vam se bude činilo da imate loše kratkotrajno pamćenje, nemojte posustati. Ribbing, ali i mnogi drugi stručnjaci za pamćenje, tvrde da mogućnost pamćenja miliona imena nije nešto s čime se ljudi rađaju, već do nje dolaze pronalaskom onog načina pamćenja koji najbolje funkcioniše za njih.

Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.