27.5.2016. 18:13
1
Svijet zgrožen nad ovim kineskim videom: Da li je ovo najgora rasistička reklama?
Kineska reklama za prašak za veš našla se na meti kritika sa svih strana svijeta i pod ozbiljnim optužbama za otvoreni rasizam.

U reklami naime mladi crnac s umrljanom majicom zavodi Kineskinju, a nakon što se nagne da je poljubi ona mu u usta ubacuje kapsulu s deterdžentom i zatim ga na silu strpa u mašinu za veš. Dok se nesretnik muči i jauče, djevojka se smješka i nestrpljivo čeka, sve dok iz mašine za veš ne izađe "čisti" Kinez.

"Bože, zar kineski stručnjaci za marketing nisu prošli baš nikakvu edukaciju o rasama?", "Ako ne razumijete zašto je ovo rasistička reklama, čestitam, to znači da ste rasisti", samo su neki od ljutitih komentara koje su preplavile društvene mreže.



Zanimljivo, autori ove reklame zapravo čak nisu bili ni osobito originalni, budući da su samo malo prilagodili talijansku reklamu u kojoj mršavi Talijan završi na pranju praškom za "obojeni veš" - da bi se pretvorio u mišićavog crnca. Sve uz slogan "obojeno je bolje".



Kompanija Qiaobi koja stoji iza kineske reklame zasad nije odgovorila na kritike koje pristižu sa svih strana svijeta.

Kako piše CNN, Afrikanci čine prilično velik udio u stanovništvu Kine, osobito u južnoj Guangdong provinciji, no mnogi su se požalili na rasistički tretman od strane lokalnog stanovništva, piše index.hr.

Sličan je problem i u drugim azijskim državama, pa je tako jedna tajlandska kompanija morala povući reklamu i ispričati se nakon što je ustvrdila da "ćete pobijediti čim ste bijelci".

Anesa Agović

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.