29.8.2016. 21:43
0
Biciklom prešao 2.000 kilometara da zaprosi djevojku u Hrvatskoj
Thomas Moens odlučio je da napravi veliki korak za svoju ljubav. Naime, ovaj Belgijanac doputovao je biciklom u hrvatsko mjesto Rogoznica kako bi zaprosio Hrvaticu Ninu Ercegović.
Ovaj 26-godišnjak zaposlen u kabinetu belgijskog ministra za migracije prošao je biciklom 1850 kilometara kroz Belgiju, Luksemburg, Francusku, Njemačku, Lihtenštajn, Švajcarsku, Italiju, Sloveniju i Hrvatsku.

"Iako mnoge stvari mogu da pođu po zlu na takvom putovanju, imao sam sreće što nisam imao mehaničkih i fizičkih problema i većinu vremena me je pratilo lijepo vrijeme. Najteži, ali i najljepši dio putovanja bili su Alpi u Italiji. Biciklom sam prošao i prevoj Stelvio na 2800 metara nadmorske visine i Gavina na 2650 metara. Oba uspona su veoma popularna kod biciklista i bilo je to zaista jedinstveno iskustvo. Osjećate se kao da stojite na krovu svijeta. Osim toga, dionica od Rijeke do Rogoznice je bila stvarno prelijepa. Pogled je predivan, ali morate da ostanete fokusirani i da imate sreće da vas ne udare ludi vozači", opisao je kako je izgledalo njegovo putovanje.

U Rogoznicu je stigao umoran, ali tu je i ionako došao da provede odmor. Nina ga je dočekala na tamošnjem mostu, gdje ju je i zaprosio.

"Bila sam zabrinuta tokom devetodnevnog čekanja, ali sve brige sam zaboravila kad sam ga konačno dočekala", kaže Nina.

Iako to sve izgleda lijepo kad on priča, devet dana vožnje nije nimalo lako. Pričao je i o tome da li je u bilo kom trenutku pomislio da odustane od svega i prebaci se u voz ili autobus.
"Želio sam da krenem na ovakvo putovanje godinama, tako da je to bilo devet dana adrenalinske navale. Odustajanje nije bilo opcija", kaže.

Velika prednost bilo mu je to što je svakog dana na svom dvotočkašu, jer mu je to osnovno prevozno sredstvo za odlazak na posao.

"U Belgiji je sasvim normalno ići biciklom na posao, iako većina ljudi ne biciklira 100 kilometara dnevno poput mene. Biciklistička infrastruktura u Belgiji je jako dobra, posebno kad se uporedi sa Balkanom, ali u gradovima poput Brisela saobraćaj je uvijek lud", rekao je Thomas.

Poslije vjeridbe Thomas i Nina nekoliko dana će ostati u njenoj rodnoj Rogoznici.

"Dolazimo u Hrvatsku svake godine, iako obično ne biciklom. Ostaćemo ovdje još nekoliko dana prije povratka u Belgiju. Parlamentarna godina počinje u septembru, pa oboje moramo da se vratimo na posao", rekao je Thomas.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.