2.9.2016. 19:40
0
Niste zadovoljni sa svojim životnim navikama - evo šta trebate promijeniti
Uvođenjem nekih navika u naš život na koje do sada nismo obraćali pozornost, možemo sasvim promijeniti tok života, i to na bolje. Inspirirajte se ovim savjetima i brzo ćete vidjeti razliku.

1. Svakodnevno vježbanje
Koliko god vam se ne da ugurati i fizičku aktivnost uz sav posao koji imate i ne osjećate se sposobnima, upravo vas ona može napuniti energijom za sljedeći dan i pomoći vam da se bolje fokusirate na posao. Zašto? Kad vježbate, učite i pravilno disati te vam se poboljšava kapacitet pluća što dovodi više kisika u mozak. Uz više kisika, mozak bolje radi.

2. Čitanje svakog dana 20 minuta
Mozak se najbolje vježba čitanjem i rješavanjem križaljki, čak i u poznim danima. Odvojite tih nekoliko minuta svakog dana, rezultate ćete vidjeti godinama kasnije.

3. Hidratacija
Ne možemo dovoljno napomenuti važnost svakodnevnog ispijanja vode. Čak i ako ste dehidrirani 1 posto, to znatno utječe na funkcije mozga, a posljedično i na kvalitetu života. Jednostavno se prisilite da redovito uzimate tekućinu, čak i ako niste trenutačno žedni.

4. Izgradite rutinu spavanja i buđenja
Um ne voli rutinu, tijelo je obožava. Pogotovo ako je riječ o odlasku na spavanje i buđenju na zvuk budilice uvijek u isto vrijeme. Odgađanjem alarma ne radite si uslugu jer tih 10 minuta jako brzo prođe, a može mnogo značiti što se tiče spremanja i doručkovanja.

5. Naučite nešto novo
Postavljanje novih izazova dobro je i za um i dušu jer učenjem novih stvari počinjemo razmišljati na drukčiji način i sagledavamo situacije iz novog kuta, bilo da se radilo o novom hobiju ili učenju nepoznatih riječi nekog stranog jezika.

6. Odužite se
Svaki dan probajte učiniti nešto za drugu osobu, čak se i najmanja sitnica dugo pamti. Kao što je rekla Audrey Hepburn: “Kako starimo otkrivamo da imamo dvije ruke – jednu za pomaganje sebi, a drugu za pomaganje drugima.”

7. Budite u tišini 10-15 minuta
Odmaknite se od laptopa, mobitela, televizije i nađite mirno mjesto gdje možete biti u tišini barem nekoliko minuta na dan. Konstantno pričanje i dostupnost iscrpljuje i udaljava vas od unutarnjeg ja s kojim trebate biti najviše povezani.

8. Postavite online granice
Ako stalno provjeravate poruke, fokus vam leti s mjesta na mjesto i na poslu postajete manje učinkoviti. Zadajte si rok do kada nešto morate napraviti, a u pauzama radite što god želite.

9. Jedite više povrća
To ne znači nevoljko žvakati sirovu mrkvu iz dana u dan nego što češće pojesti ukusnu, raznovrsnu salatu koja se zaista može pripremiti na milion različitih načina. Samo se trebate odvažiti na pripremu koaj će vam vrlo brzo postati zadovoljstvo.

10. Manje se žalite
Svi uspješni ljudi redovito ignoriraju onaj naporni glasić u glavi koji im stalno govori da za nešto nisu sposobni. Dakle, ako želite nešto postići i u tome biti uspješni, fokusirajte se na ono što vam dobro ide, a ne na ono što ne znate. Vrlo jednostavan, a učinkovit recept za uspjeh, prenosi Net.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.