5.9.2016. 19:05
0
Zašto muškarci postavljaju selfieje sa ovim znakom
U proteklim mjesecima sigurno ste na društvenim mrežama vidjeli mnogo selfieja muškaraca s jednostavnom gestikulacijom ruke - palac prema gore ili spojen kažiprst i palac. Znate li o čemu je riječ?

Kada ljudi postave selfie sa palcem podignutim prema gore ili spojenim kažiprstom i palcem koji kreira krug, pretpostavljate da žele reći kako je sve super. Međutim, radi se o tome da oni pokušavaju spasiti živote ljudi.

Kao dio #ItsOkayToTalk kampanje ove fotografije promovišu ideju da ohrabre razgovor o mentalnom zdravlju, te prevenciju samoubistava, s ciljem smanjenja stigme koja sprečava ljude da govore više o svojim problemima i 'unutrašnjim' borbama.

Stopa samoubistava u SAD-u je najviša u posljednjih 30 godina, a muškarci su pod većim rizikom i to onih srednje dobi, navodi se u analizi Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku.

Stigma je veliki faktor u pitanjima mentalnog zdravlja, smatra Kristin Holland.



Zato je Luke Ambler, čiji je brat Andy izvršio samoubistvo u 23. godini života, pokrenuo #ItsOkayToTalk kampanju u mjesecu julu ove godine s ciljem da se dopre do ljudi, da se potiče razgovor te da osobe govore o svojim osjećajima i onome što ih muči.

"Uredu je da razgovaramo i svi ćemo proći kroz borbe u životu", rekao je Luke.

Naglašava se da muškarci ne trebaju 'glumiti muškarce' i zatvarati se u sebe, već trebaju otvoreno podijeliti svoje osjećaje i osloboditi se stresa jer samo na taj način mogu pobijediti ono što im stvara nemir te uz pomoć bližnjih ili stručnu pomoć riješiti probleme, prenosi N1.

Zato, razmislite i vi, te razgovarajte svakodnevno.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.