13.9.2016. 16:49
0
Snovi koje ne smijete da ignorišete
Toliko vremena tokom života provedemo u snovima da mnogi naučnici drže da se sanjanje može smatrati alternativnom stvarnošću. Snovi su, smatra se, preslikana stvarnost ali simboli u snovima mogu uticati na naš život.

Događaji, stvari i ljudi koje sanjamo zapravo nam mogu dati bolji uvid u vlastitu psihu i možda nam čak pomoći da riješimo neke dileme.

Dok preko dana svjesno postupamo i pravimo izbore, preko noći naša podsvijest radi punom parom.

San je složen psihološki fenomen, proces u kojem se izražava naše najdublje ja, izmijenjeno stanje svijesti u kojem se miješaju svjesni i nesvjesni sadržaji. Za vrijeme spavanja ni tijelo ni mozak nisu potpuno neaktivni.

Postoji šest uobičajenih i značajnih scenarija koji se često pojavljuju u snovima i koje smo svi barem jednom doživjeli.

Ne treba ih zanemarivati.

1. Letenje

Snovi u kojima letimo vrlo su česti i mogu značiti moć ili probleme sa samopouzdanjem. Ključni trenutak u tim snovima nalazi se na samom početku, pri uzlijetanju. Tada zapravo pobjeđujete svoja ograničenja. Letenje predstavlja slobodu koja se nalazi izvan ljudskih mogućnosti pa kad letimo prepoznajemo osjećaj moći ili manjak istog. Letenje u snu može otkriti i vaše stanje uma. Glatko polijetanje najčešće znači neki pozitivan događaj, dok padanje za vrijeme leta obično označava moralna dvoumljenja. U mističnom sistemu vjerovanja letenje predstavlja mogućnost astralnog putovanja, a to znači da možete putovati na stvarne lokacije dok ste u stanju sna.

2. Hrana

Hrana u snovima najčešće znači hranu za dušu, ali takođe može izražavati neispunjene želje. Ako nismo zadovoljni sopstvenim životom, često se pokušavamo zadovoljiti kroz snove, a hrana je najčešće prvi izbor u tome za većinu ljudi. Svaka namirnica koja se pojavi u snovima može imati zasebno značenje, zavisno od njenog oblika i boje. Na primjer, orah predstavlja mentalne sposobnosti, dok mango simbolizuje želju za tjelesnim kontaktom.

3. Bijeg

Ako vas neko u snovima progoni, to je najčešće indikator tjeskobe i straha jer ste u nečemu ranjivi i osjetljivi. Velika je vjerovatnoća da vam neko fizički prijeti jer inače ne biste bježali. Način na koji se u snu nosite s činjenicom da vas neko proganja zapravo predstavlja način na koji se nosite sa stresom i problemima u svakodnevnom životu. Proganjanje može da simbolizuje izbjegavanje sukoba, ali može vam poslužiti i kao ‘alat’. Naime, promjena uloga u snu i suočavanje s progoniteljem pomoći će vam da se suočite s teškim situacijama u svakodnevnom životu. Ako ste u snu sami svoj progonitelj, to znači da sami sebe tjerate da savladate strahove.

4. Simboli

Mistični predmeti u snovima odnose se na čežnju za vjerovanjem u nešto duhovno, u višu silu. Predmet ste smjestili u svoj san kao znak obilježavanja, da vas podsjeti da potražite dublje značenje. Vjerovatno vam neko nešto krije, a u snu to osjećate i nepoznatom onda dajete posebno značenje. Radite to samo zato što osjećate da ta tajna ili to što vam neko prešućuje ima moć nad vama. U duhovnim tradicijama sveti objekt u snu predstavlja duhovnu poruku koja bi mogla da vam pokaže sudbinu.

5. Golotinja

Golotinja je u snu takođe vrlo česta i može imati nekoliko značenja, zavisno o vašoj trenutnoj situaciji. Odjeća je simbol skrivanja. Ako su svi ostali obučeni, činjenica da ste vi goli predstavlja ranjivost i vjerovatno potrebu za prihvatanjem. Biti go u snu može značiti i da nešto o sebi skrivate i da se bojite da to neko ne sazna. S druge strane, može značiti i da ništa ne skrivate pred drugima ili da pomalo egzibicionistički želite biti u centru pažnje. Vi procijenite…

6. Životinje

Životinje u snovima imaju posebno značenje koje, naravno, zavisno od vrste. Životinje predstavljaju ili dio vaše osobnosti ili vaše strahove i nade. Ako je životinja koju sanjate divlja, onda vjerovatno ima veze s neukroćenim, podsvjesnim dijelom vaše osobnosti. Ako se radi o domaćoj životinji, onda se odnosi ili na vašu svjesnost i razum ili na određenu životinju koja ima neko značenje u vašem životu. Postoje mnoge kulture koje vjeruju da životinja u snovima predstavlja vašu dušu poput totema, životinje koja najbolje odgovara vašem karakteru. Vjeruju da čovjek može naučiti slijediti svoju životinju, totem, u snu kako bi otkrio istinu o sebi. Ako ta životinja priča, onda predstavlja skriveno znanje do kojeg se ne može doći uobičajenim načinima.

(CDM/Alen Avdić)

SnoviTumac
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.