4.5.2017. 15:21
0
Slušanje tužne muzike može vam pomoći da se osjećate odlično
Rezultati novog istraživanja pokazali su da osjećamo veliko zadovoljstvo nakon plakanja.

Odabir muzike koju slušate kada ste uzrujani vjerojatno ide u dva smjera – slušanje metal muzike što karakterizira bijesno i glasno vikanje ili slušanje tužnih pjesama zbog kojih ponekad i pustite suzu.

Teško se odlučiti u tom trenutku, ali na sreću znanstvenici su olakšali tu odluku. Prema novom istraživanju objavljenom u Scientific Reports slušanje tužne muzike zapravo vam može pomoći da se osjećate bolje, osobito ako tokom slušanja osjetite “knedlu u grlu” ili ako pustite pokoju suzu.

Znanstvenici su za potrebe istraživanja zamolili ispitanike da ispune anketu o tome kako obično reagiraju na muziku, uključujući i to koliko ih često prođu trnci, zaplaču li zbog neke pjesme i osjete li “knedlu u grlu” kada slušaju tužnu muziku. Pitali su svakog ispitanika da posluša šest pjesama, od kojih sam bira tri, kako bi dobili od njih emocionalne reakcije. Zamolili su ih da pritisnu gumb svaki puta kada osjete neku reakciju i da pomaknu miš na ekranu kako bi pokazali koliko su zadovoljstvo osjetili. Istraživači su, također, pratili njihove otkucaje srca i gledali su ostale fizičke znakove koje su pokazivali slušajući muziku (plakanje, smijanje i ostale). Nakon toga zamolili su sudionike da ocjene koliko su se intenzivno osjećali i koliko smatraju da je pjesma emotivna.

Ispitanici su dublje disali i osjećali su veće zadovoljstvo dok su slušali glazbu, a istraživači su otkrili da se ljudi osjećaju mirnije nakon slušanja pjesama koje ih potiču na plakanje. Ovo istraživanje pokazuje da suze povlače za sobom zadovoljstvo i da psihofiziološko smiriju, zaključili su naučnici.

Dakle, sljedeći put kada budete uzrujani, znate što vam je činiti. Ako vam treba još razloga, sjetite se da vas slušanje muzike čini pametnijima i jačima, piše Mens Health Cro.

(Alen Avdić)

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.