21.5.2017. 21:20
0
Astronauti moraju u vanrednu šetnju
Nekoliko astronauta izaći će izvan Međunarodne svemirske stanice najranije u utorak u vanrednu šetnju radi zamjene pokvarenog kompjutera, koji je jedan od dva koji kontrolišu glavne sisteme, saopšteno je danas iz NASA.


Glavni uređaj pokvario se juče nakon čega je svemirska stanica vrijedna 100 milijardi dolara zavisila od pomoćnog sistema za usmjeravanje komandi ka sistemu solarnog napajanja, grijanja, rashlađenja i druge opreme. 

U saopštenju se ističe da petočlana posada stanice iz SAD, Rusije i Francuske nije ugrožena. 

Odluku o tome koji će i kada će astronauti napustiti stanicu radi šetnje NASA će donijeti kasnije. 

Portparol NASA Dan Hjuot istakao je da je komandant stanice Peggy Wittson sklopila i probala rezervnu elektronsku kutiju za zamjenu pokvarenog uređaja, a koji je postavljen tokom svemirske šetnje 30. marta.

(SRNA/Amila Alijagić)

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.