9.8.2017. 17:25
0
Diplomirala u 91. godini: ‘Oduvijek sam voljela učiti i čitati, ali nisam imala novaca
Na fakultetu su rekli da Kimlun nije imala nikakav poseban tretman u uslovima školovanja.

Devedesetjednogodišnja žena postala je najstarija studentica na Tajlandu koja je diplomirala, a diplomu joj je u srijedu uručio kralj, Maha Vajiralongkorn, na tajlandskom fakultetu, piše “RTL“.

U pratnji svoje porodice, Kimlun Jinakul putovala je više od 700 kilometara iz sjeverne pokrajine Phayao do otvorenog sveučilišta Sukhothai Thammathirat pored Bangkoka kako bi primila svoju diplomu iz ekologije.

“Oduvijek mi je bio san nastaviti studije”, rekla je Kimlun za lokalnu televizijsku postaju Thai PBS te dodala da je završila srednju školu ali nije mogla nastaviti školovanje jer su njeni bili siromašni.

“Kad sam bila mlada, imala sam dobre ocjene”, rekla je. “Uvijek sam uživala u čitanju. Čak sam kupila udžbenike da se sama obrazujem kako bih mogla pomoći djeci u pisanju zadaća”, rekla je.

Kimlun je rekla da je odlučila nastaviti školovanje 2011. godine, kad su njena djeca i unuci stekli fakultetska obrazovanja i našli pristojne poslove.

“Nikad nije kasno za učenje”, rekla je.

“Vrlo je odlučna osoba”, rekao je Bhum Juasiripakdee, jedan od Kimluninih unuka. “Svi smo joj pružili podršku pazeći pritom da je u dobrom zdravstvenom stanju”, rekao je unuk.

Na fakultetu su rekli da Kimlun nije imala nikakav poseban tretman u uslovima školovanja.

Zapravo, pala je polovinu ispita i morala je ponavljati nekoliko puta.

“Međutim sveučilište mi je ipak dalo puno pogodnosti”, dodala je Kimlun. “Smjestili su me u sobe u prizemlju kako se ne bih morala penjati stepenicama”.

Sveučilište je prvo na Tajlandu koje nudi dopisne studije za starije osobe. Upisalo se gotovo 200 ljudi starijih od 60 godina.


(Admir Oručević)

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.